BIAŁA PIZZA

Biała pizza

Kiedy robiłam swoją pierwszą pizzę ponad dwadzieścia lat temu wydawała się ona cudownym objawieniem kulinarnym. Bez konkretnego przepisu, tworzona z tego co mieliśmy, a jednak słona drożdżówka, ketchup, kiełbasa i ser żółty po wyjęciu z piekarnika po prostu zachwycały smakiem. Potem były pierwsze przepisy w czasopismach i program Macieja Kuronia – trochę zaczęłam się wstydzić tej “naszej” pizzy – że taka nie włoska, taka trochę śmieszna.

Zaczęliśmy próbować robić pizzę według konkretnych przepisów aby upodobnić ją do oryginału – takiej prawdziwej – włoskiej. Jednak szybko okazało się, że nie ma jednego “prawdziwego” przepisu, nie ma tej jedynej: bo są różne regiony, bo są różne rodzaje, a przede wszystkim bo to domowe danie, a takie każdy robi po swojemu.

Zaczęliśmy więc samodzielnie praktykować różne dodatki i różne rodzaje mąki do przygotowania ciasta. Robiliśmy cienkie i grube, mój mąż opracował idealny sos pomidorowy do pizzy. Po wielu latach przygotowanie pizzy to zabawa. Nie ma przepisu – po prostu zagniata się jakieś ciasto i komponuje się ją z tego co lubimy a nieraz po prostu z tego co znajdziemy w lodówce i spiżarni.

Pomysł na dzisiejszą pizzę zawdzięczam programowi Dwóch łakomych Włochów. Podczas przygotowania ciasta oglądałyśmy ich z moją mamą. Ze składników o których mówili  Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo miałam w domu ricottę i czerwoną cebulę, zabrakło nam sera gruyere oraz oryginalnej włoskiej wędliny (chyba to był jakiś rodzaj salami). Wykorzystałam startą goudę, a sos zaostrzyłam startym czosnkiem, włoską wędlinę zastąpiłam domową surową, pikantną kiełbasą – połączenie polsko-włoskie dało niesamowitą, aromatyczną pizzę.

Mam już pomysł na kolejną – ricotta z serem z niebieską pleśnią wydaje się być połączeniem idealnym.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
(na dwie cienkie lub jedną grubą)

  • 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  1. Drożdże, cukier i kilka łyżek mąki wymieszać z wodą i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki.
  3. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

FARSZ:

  • 30 dkg sera ricotta
  • 10-15 dkg ostrego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dkg wędliny surowej wędzonej (dobrej jakości kiełbasa, szynka lub chudy boczek)
  1. Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wymieszać z ricottą, roztartym czosnkiem oraz oliwą. Doprawić do smaku solą.
  2. Wędlinę i cebulę pokroić w cieniutkie plastry.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę.
  4. Na wierzch rozsmarować sos i rozłożyć wędlinę oraz cebulę.
  5. Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut.

Komentarze:

  1. mniaam 🙂 to jest na pewno pycha 🙂

  2. Justyna Bąk pisze:

    wygląda smacznie:)

  3. bartoldzik pisze:

    Wygląda rewelacyjnie, muszę kiedyś obejrzeć ich program 🙂

  4. Anonimowy pisze:

    dla mnie pycha, uzylam boczkuw edzonego od Kani, nie no serio super przepis:) dzieki

Dodaj komentarz