CIECIERZYCA W ROLI GŁÓWNEJ

Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Ma same zalety: niska zawartość tłuszczów, rewelacyjne źródło cynku, kwasu foliowego i białka oraz niesamowita dawka błonnika. Jest idealna dla cukrzyków ze względu na niską wartość indeksu glikemicznego, a dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Znana jest praktycznie na całym świecie. Z ziaren ciecierzycy lub zrobionej z niej mąki można przygotować wiele bardzo różnorodnych potraw. Najbardziej znane to hummus, falafel (smażone pulpeciki), pakora (warzywa smażone w cieście), socca i chapatti (rodzaje naleśników z mąki z ciecierzycy). Ja na swoim blogu prezentowałam jakiś czas temu wymyślone przez siebie pasty do chleba na bazie cieciorki. Prażone ziarna ciecierzycy można podać na stół zamiast fistaszków.

Chociaż ciecierzyca jest obecna i wykorzystywana w kuchniach w wielu krajów, to u nas jest jeszcze mało popularna. Chciałabym trochę przybliżyć ją Wam wszystkim. Pragnę Was zaprosić do włączenia w swoim gotowaniu ciecierzycy. Pod każdą postacią – i w formie ziaren i w formie mąki.

Zmierzmy się z nią i wspólnie pokażmy jak cudowne jest to warzywo.

Zasady:

  • opublikuj przepis wraz ze zdjęciem na swoim blogu w dniach  24.05-30.06.2013
  • umieść baner akcji pod każdym swoim przepisem
  • można dodać kilka wpisów z tego samego bloga

Akcja jest organizowana na Mikserze (od 2013-05-24 do 2013-06-30).

 

Ciecierzyca w roli głównej

Komentarze:

  1. bartoldzik pisze:

    Uwielbiam ciecierzycę, więc nie zabraknie mnie 🙂

Leave a Reply