KRUCHE CIASTO Z MUSEM RABARBAROWYM I ROSĄ

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto idealne na świętowanie tej leniwej niedzieli… Kruchy spód, lekko kwaskowy mus i rosa z podpieczonej piany z białek.

SMACZNEGO!

CIASTO:
(porcja na dużą blachę piekarnikową)

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg mocno schłodzonego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  1. Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem (to taki rodzaj, który nie lubi ciepłych rąk), potem szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce.
  2. Na wyłożoną papierem blaszkę rozwałkować schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem.
  3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez 30 minut.

MUS RABARBAROWY:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  1. Rabarbar opłukać, oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki.
  2. Zasypać cukrem, zalać wodą (ok. 1/2 szklanki) i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie.
  3. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do rabarbaru, wymieszać i zagotować. Jeśli mus będzie zbyt gęsty należy dodać więcej wody.

PIANA:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  1. Ubić pianę ma sztywno.
  2. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch rozłożyć pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Komentarze:

  1. Dusia pisze:

    też mam podobną wersję u siebie

  2. codojedzenia pisze:

    Uwielbiam rabarber, dzisiaj właśnie kupiłam mój pierwszy. Pzdrawiam /Gosia

Dodaj komentarz