PALUCHY ORKISZOWE Z ZIARNAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Paluchy orkiszowe z ziarnami

Zapraszam na paluchy orkiszowe z ziarnami.

Pyszna, zdrowa przekąska, którą możesz podać na stół zamiast chipsów czy sklepowych paluszków. Mąka pełnoziarnista i olbrzymia dawka ziaren. Mnóstwo zdrowia do chrupania przed telewizorem lub do zabrania na piknik.

ZACZYN:

  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka fruktozy (może być cukier)

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1/2 szklanki zalewy olejowej z pomidorów (jeśli zabraknie uzupełnić oliwą)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • dodatkowo trochę oliwy do posmarowania
  1. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zaczyn i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Kroić plastry szerokości 1-1,5 cm.
  4. Układać na blaszce. Blaszkę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

Paluchy orkiszowe z ziarnami

Paluchy orkiszowe z ziarnami

Paluchy orkiszowe z ziarnami

Paluchy orkiszowe z ziarnami

Komentarze:

  1. Madzialena pisze:

    Świetny pomysł na zdrową, szybką przekąskę 🙂 Z pewnością wypróbuję jako zagryzkę do nauki 🙂

  2. Justyna Bąk pisze:

    super pomysł:) tez sobie takie zrobię:)

  3. co za oryginalny pomysl 😉

Dodaj komentarz