POLSKI CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI

Chleb na zakwasie z ziarnami

Kolejny z naszych chlebów. Na żytnim zakwasie, z trzema rodzajami mąki i dodatkiem ziaren.

Kromka takiego chleba, masełko i nowalijki…

Smacznego.

SKŁADNIKI:
(na dwa bochenki)

  • 30 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10 godzinami
  • 40 mąki pszennej chlebowej
  • 40 dkg mąki żytniej typ 1400
  • 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 2,5 łyżki soli
  • 5 dkg świeżych drożdży (opcjonalnie, jeśli zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pominąć)
  • 3-4 szklanki wody
  1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąki i ziarna, dodać zakwas, sól oraz drożdże.
  3. Wlać 3 szklanki wody i wyrobić ciasto. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęste dodać więcej wody. Ja preferuję rzadsze ciasto, a ponieważ piekę swoje chleby w formach nie muszę pilnować gęstości aby móc uformować z ciasta bochenek.
  4. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  5. Po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na pół. Uformować bochenki lub po prostu przełożyć do foremek.
  6. Chlebki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia  – po 2 godzinach powinny być gotowe do wypieku.
  7. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec kolejne 30-40 minut.
  8. Wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z ziarnami

Chleb na zakwasie z ziarnami

Komentarze:

  1. Rewelacyjnie Ci wyszedł. Też piekę chleb, już od 2 lat.

  2. Justyna Bąk pisze:

    musi być smaczny:)

  3. Adka pisze:

    Wygląda przepysznie!
    U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby zapraszam na http://www.aleworek.pl

  4. Paula pisze:

    2,5 łyżki soli zniszczyły całą moją pracę… Nie powinno być- łyżeczki?!

    1. Laura pisze:

      to dwa spore bochenki
      ja tyle daję

Dodaj komentarz