TORT NA PIERWSZĄ KOMUNIĘ

Tort na uroczystość Pierwszej Komunii Świętej Dobrawy. Na bazie jednego z najlepszych jakie zdarzyło mi się robić – tortu egipskiego, który już Wam prezentowałam. Z niewielkimi zmianami w postaci blatów z dodatkiem migdałów oraz masy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.

Na życzenie mamy małej “komunistki”, która poprosiła o “dużo kwiatków” wyprodukowałam prawie całą jabłonkową gałązkę.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
przepis na jeden blat, trzeba upiec 3 sztuki, każdy przygotowując osobno

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 7 dkg mielonych migdałów
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  1. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
  2. Do piany dodać migdały i mąkę, delikatnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

MASA BUDYNIOWA:

  • 12 żółtek
  • 12 łyżek cukru
  • 9,5 łyżki mąki pszennej
  • 720 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 30 dkg miękkiego masła
  1. Żółtka, mąkę i oba cukry dokładnie zmiksować ze szklanką mleka tak aby nie było grudek.
  2. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem.
  3. Do gotującego się mleka wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
  4. Masło dokładnie utrzeć. Miksować nadal i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.

MASA ŚMIETANKOWA:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 20 dkg orzechów laskowych
  • 30 dkg cukru
  • 2 łyżki cukru
  1. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić, oczyścić ze skórek, które powinny po uprażeniu ładnie “odejść”. Rozdrobnić.
  2. Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest on bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Śmietanę dokładnie wymieszać z serkiem, dodać orzechy oraz pokruszony karmel. Wymieszać.
  4. Kolejność: blat, masa budyniowa, masa śmietankowa. Boki tortu posmarować masą budyniową.

Ozdoby wykonane z masy plastycznej domowej roboty – tutaj krok po kroku jej wykonanie.

Tort na Pierwszą Komunię Świętą

Tort na Pierwszą Komunię Świętą

Komentarze:

  1. Al ba pisze:

    Orzechowy, mój ulubiony!
    Podziwiam. Piękny. Dobra robota 🙂
    Brawo 🙂

  2. Justyna Bąk pisze:

    piękny:) bardzo ładna dekoracja:)

  3. Piękne ciasto! Idealnie wykonane, małe arcydzieło 😉

Dodaj komentarz