UCIERANE CIASTO POMARAŃCZOWE Z KREMEM POMARAŃCZOWYM

Ucierane ciasto pomarańczowe

Podwójnie pomarańczowe, niezwykle aromatyczne ciacho.

Czy jeśli dodam, że robi się je pędzikiem, skuszę Was…?

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
  1. Mąkę przesiać razem z sodą.
  2. Jajka ubić z cukrem i solą na gładką masę.
  3. Dodawać po łyżce olej, sok i mąkę z sodą. Na koniec dodać startą skórkę i wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni – sprawdzić patyczkiem.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • sok z całej pomarańczy razem z cząstkami
  • 10 dkg masła
  • olejek pomarańczowy do smaku
  1. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, ale w mniejszej ilości mleka i z dodatkiem cukru.
  2. Pod koniec gotowania wlać sok i dokładnie wymieszać, tak aby wszystko połączyło w jedna gładką masę.
  3. Do gorącego budyniu dodać pokrojone w kostkę masło olejek pomarańczowy, wymieszać dokładnie używając robota. Przestudzić.
  4. Ciasto przekroić i przełożyć kremem. Schłodzić.

Komentarze:

  1. gin pisze:

    Wczoraj w pracy moja koleżanka wszystko robiła "pędzikiem" 🙂
    A na ciasto mnie skusiłaś, bez dwóch zdań 🙂

Dodaj komentarz