BURGERY ALA FALAFEL W CHLEBKACH PITA

Burgery bezmięsne ala falafel

Jeszcze jedna propozycja na wykorzystanie ciecierzycy. Przepis na falafel już przedstawiałam. Dzisiaj bezmięsne burgery podane ze świeżymi warzywami w chlebkach pita.

Lekko, pysznie, zdrowo, ale przede wszystkim smacznie.

Dzisiaj ostatni dzień na przyłączenie się do ciecierzycowej akcji na Mikserze. Dla spóźnialskich, którzy chcieliby dołączyć swój przepis przypominam, że ta sama akcja na Durszlaku kończy się 5 lipca. Serdecznie zapraszam.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka młodej cebulki razem ze szczypiorkiem
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czubata łyżka ziaren kolendry (do smaku)
  • 1 czubata łyżka kuminu (do smaku)
  • ewentualnie 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI DO PODANIA:

  • warzywa: ogórek, pomidor, papryka, kapusta
  • sos czosnkowy (tutaj prosty przepis na wykonanie)
  • gotowe chlebki pita
  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej na 12 godzin).
  2. Cebulę i czosnek obrać.
  3. Papryczkę opłukać, pestki można zostawić – będzie ostrzejsze.
  4. Natkę opłukać i osuszyć i pokroić.
  5. Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sicie i  zmiksować w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, papryczką i natką. Kolendrę i kumin utrzeć w moździerzu.
  6. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą i kuminem. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Odstawić na godzinę lub dwie.
  7. Formować płaskie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor*. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym.
  8. Przygotować warzywa: opłukać i drobno pokroić.
  9. Najlepiej podać wszystko na stół, tak aby każdy mógł komponować swój chlebek.

* Falafle można też skropić olejem i upiec w piekarniku. Troszkę tracą na smaku, jednak zdecydowanie można dzięki temu obniżyć ich wartość kaloryczną.

Burgery bezmięsne ala falafel

Burgery bezmięsne ala falafel

Komentarze:

  1. Zielaczek pisze:

    Uwielbiam wszystko z cieciorki! Pychota 🙂

Dodaj komentarz