KHYAR BI LABAN CZYLI MIZERIA INACZEJ

Mizeria inaczej

Świeża, lekka, niezwykle aromatyczna i bardzo orzeźwiająca wersja dobrze nam znanej surówki. Mizeria inaczej z dodatkiem czosnku oraz listkami świeżej mięty to całkiem inne doznania smakowe. Świetnie sprawdzi się z każdym mięsem czy rybą z grilla.

Ja ostatnio podałam ją do falafli, dla mnie to duet idealny, razem smakują znakomicie.

Dipy i sosy są fajnym dodatkiem zarówno do tradycyjnego obiadu, ale ja szczególnie cenię je jako obowiązkowy element grilla – zobacz inne propozycje.

SKŁADNIKI:

  • 2 zielone ogórki

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 1-2 łyżeczki soli

  • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku

  • garść listków świeżej mięty (do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

  • Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na sito, posól i odstaw.
  • Obierz czosnek, dodaj listki mięty i rozetrzyj w moździerzu lub drobno posiekaj i rozetrzyj na desce.
  • Wymieszaj jogurt z odsączonymi ogórkami oraz miętą i czosnkiem.
    Podaj mocno schłodzone.

Komentarze:

  1. Asa_6niebo pisze:

    Hmm, z podobnych składników i takich proporcji przygotowuję domowy sos tzatziki – tyle, że ogórki trę na tarce zamiast kroić…pyszne!

  2. Praliné pisze:

    orzeźwiające danie i smaczne, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz