KREMÓWKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Kremówka na bardzo, bardzo kruchym cieście. Prażone orzechy laskowe i chrupiący karmel, które poznałam podczas przygotowania tortu egipskiego już wiele razy wykorzystałam w swojej kuchni. To połączenie jest niesamowite i naprawdę godne polecenia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  1. Składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto.
  2. Ja polecam wykorzystanie do tego celu malaksera – wystarczy wrzucić składniki, włączyć i poczekać aż ciasto zrobi się samo. Ciasto schłodzić w zamrażarce.
  3. Podzielić na pół. Na wyłożone papierem blaszki rozwałkować schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem.
  4. Upiec dwa placki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C – czas ok. 30 minut.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 15 dkg cukru (do wykonania karmelu)
  1. Żółtka, mąkę i 5 łyżek cukru oraz cukier waniliowy dokładnie zmiksować z połową szklanki mleka tak aby nie było grudek.
  2. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem. Do gotującego się mleka wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
  3. Masło dokładnie utrzeć. Miksować nadal i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  4. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić, oczyścić ze skórek, które powinny po uprażeniu ładnie “odejść”. Orzechy rozdrobnić.
  5. Cukier (15 dkg na karmel) stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
  6. Do masy budyniowej dodać serek mascarpone, połamany karmel oraz rozdrobnione orzechy. Wymieszać.
  7. Wystudzone placki przełożyć kremem, schłodzić. Placki są bardzo, bardzo kruche.

Desery z Kremówką

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Musialo byc pyszne! Idealne ciasto na specjalne okazje albo na te chwile, kiedy mamy ochote na odrobine rozpusty.

  2. whiness pisze:

    Wygląda przepysznie. Taka słodka rozpusta byłaby idealnym sposobem na rozpogodzenie ciężkiego dnia 😉

  3. Boskie, gdyby nie ta godzina, oj chyba byłabym w kuchni! 😉

  4. Evitaa pisze:

    Pyszna wersja kremówki 🙂

  5. mmmm…pyszności 🙂 Dziękuję za dodanie przepisu do akcji i pozdrawiam:)

  6. magszym pisze:

    ja do ciasta kruchego dodalam pol szklanki cukru pudru zeby bylo slodkie i wyszlo 🙂 dzis bedziemy probowali z rodzinka 🙂

Dodaj komentarz