OKRASA Z PSTRĄGA WG ADAMA CHRZĄSTOWSKIEGO

22 czerwca odbył się finał BlogerChefa – konkursu dla blogerów kulinarnych w którym dwa razy dane było mi stawać do walki w półfinałowych zmaganiach (tu i tu relacja z tych spotkań). Finał odbył się w cudownym miejscu Columna Medica w Łasku pod Łodzią. Po finale był czas na konferencję dla blogerów a wieczorem uroczystą kolację. Niedziela odbyła się pod znakiem Pikniku Kulinarnego – były warsztaty, konkursy i degustacje.

Ostatni weekend to wspaniałe, niesamowite chwile spędzone w towarzystwie kulinarnych wariatów. Wariatów w pozytywnym znaczeniu tego słowa – ludzi kochających miłością bezwarunkową gotowanie . W czasie tych dwóch dni dało się odczuć tę miłość do jedzenia i wszystkiego co z nim jest związane. Ci ludzie to nie tylko blogerzy, którzy przyjechali walczyć o tytuł pierwszego finalisty, to także wszyscy blogerzy, którzy tłumnie pojawili się aby razem uczestniczyć w tym święcie blogosfery kulinarnej. To także wszyscy szefowie kuchni, którzy towarzyszyli nam w tych dniach czy w formie jurorów czy prowadzących warsztaty kulinarne. To również prelegenci i partnerzy, którzy z pasją opowiadali o tym czy zajmują się na co dzień.

Nie mogłabym nie wspomnieć tutaj o organizatorach konkursu BlogerChef Kasi i Marku, którym kiedyś urodził się w głowach cudowny pomysł, a którzy swoją ciężką pracą, zaangażowaniem i właśnie tę wariacką miłością doprowadzili go do finału. Będę wracała do tych dni pewnie nie raz.

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić efekt grupowej pracy, który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Pracowałam z Adą, Martyną i Piotrem, a to co powstało było naprawdę cudowne, zarówno dla oka, jak i dla naszych kubków smakowych.

okrasa z pstrąga

SKŁADNIKI NA OKRASĘ:
  • 70 dkg wędzonego pstrąga obranego z ości
  • 2 łyżki żubrówki
  • 20 dkg masła
  • drobno posiekana dymka (pół niedużego pęczka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  1. Rybę pozbawić ości, poszarpać lub lekko rozgnieść widelcem.
  2. 15 dkg masła utrzeć na puch.
  3. Z pozostałego należy przygotować tzw. brązowe masło. W tym celu należy masło rozpuścić na patelni, na chwilę zwiększyć płomień i chwilę smażyć aby je zrumienić. Takie masło nadaje całkowicie odmiennego aromatu potrawom.
  4. Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
  5. Masę rozsmarować na blaszce, tak aby utworzyć warstwę o wysokości 2 cm. Odstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Okrasę pokroić na prostokąty.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z OGÓRKA:
  • 2 ogórki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz
  1. Ogórki (tylko część bez nasion) należy pokroić w drobną zapałkę.
  2. Dodać drobno posiekany koperek.
  3. Doprawić miodem i octem oraz solą i pieprzem. Odsączyć nadmiar wody.

DO PODANIA:

  • cienko pokrojony chleb żytni
  • 12 łyżek śmietany 36%
  • 2 łyżeczki  świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  •  kawioru z łososia
  1. Śmietanę zakwasić sokiem z cytryny.
  2. Pokrojone w niewielkie prostokąty kromki smarować śmietaną.
  3. Kłaść niewielką porcję sałatki.
  4. Na wierzch ułożyć okrasę.
  5. Ozdobić porcyjką kawioru, podawać.

Komentarze:

  1. MartynCia ^^ pisze:

    było super 🙂 dzięki za wspólne gotowanie!

    PS. Mam nadzieję, że pozostałe przepisy z tych warsztatów też uda nam się zdobyć. 😉

  2. Karmel-itka. pisze:

    ojej, jestem na zdjęciu :p
    gotowało się świetnie!
    Pozdrawiam.
    też mam zamiar opublikować tę okrasę, była wyśmienita!

  3. Jola66 pisze:

    Super była ta Wasza okrasa, ja właśnie zrobiłam z makreli.

Dodaj komentarz