OKRASA Z PSTRĄGA WG CHRZĄSTOWSKIEGO

22 czerwca odbył się finał BlogerChefa – konkursu dla blogerów kulinarnych w którym dwa razy dane było mi stawać do walki w półfinałowych zmaganiach (tu i tu relacja z tych spotkań). Finał odbył się w cudownym miejscu Columna Medica w Łasku pod Łodzią. Po finale był czas na konferencję dla blogerów a wieczorem uroczystą kolację. Niedziela odbyła się pod znakiem Pikniku Kulinarnego – były warsztaty, konkursy i degustacje.

Ostatni weekend to wspaniałe, niesamowite chwile spędzone w towarzystwie kulinarnych wariatów. Wariatów w pozytywnym znaczeniu tego słowa – ludzi kochających miłością bezwarunkową gotowanie, dlatego w czasie tych dwóch dni dało się odczuć tę miłość do jedzenia i wszystkiego co z nim jest związane. Ci ludzie to nie tylko blogerzy, którzy przyjechali walczyć o tytuł pierwszego finalisty, to także wszyscy blogerzy, którzy tłumnie pojawili się aby razem uczestniczyć w tym święcie blogosfery kulinarnej. To także wszyscy szefowie kuchni, którzy towarzyszyli nam w tych dniach czy w formie jurorów czy prowadzących warsztaty kulinarne. To również prelegenci i partnerzy, którzy z pasją opowiadali o tym czy zajmują się na co dzień.

Nie mogłabym nie wspomnieć tutaj o organizatorach konkursu BlogerChef Kasi i Marku, którym kiedyś urodził się w głowach cudowny pomysł, a którzy swoją ciężką pracą, zaangażowaniem i właśnie tę wariacką miłością doprowadzili go do finału. Będę wracała do tych dni pewnie nie raz.

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić efekt grupowej pracy, który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim, czyli okrasa z pstrąga. Pracowałam z Adą, Martyną i Piotrem, a to co powstało było naprawdę cudowne, zarówno dla oka, jak i dla naszych kubków smakowych.

SKŁADNIKI – OKRASA Z PSTRĄGA:

  • 70 dkg wędzonego pstrąga obranego z ości
  • 2 łyżki żubrówki
  • 20 dkg masła
  • drobno posiekana dymka (pół niedużego pęczka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  1. Rybę pozbawić ości, poszarpać lub lekko rozgnieść widelcem.
  2. 15 dkg masła utrzeć na puch.
  3. Z pozostałego należy przygotować tzw. brązowe masło. W tym celu należy masło rozpuścić na patelni, na chwilę zwiększyć płomień i chwilę smażyć aby je zrumienić. Takie masło nadaje całkowicie odmiennego aromatu potrawom.
  4. Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
  5. Masę rozsmarować na blaszce, tak aby utworzyć warstwę o wysokości 2 cm. Odstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Okrasę pokroić na prostokąty.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z OGÓRKA:

  • 2 ogórki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz
  1. Ogórki (tylko część bez nasion) należy pokroić w drobną zapałkę, następnie dodać drobno posiekany koperek.
  2. Na koniec doprawić miodem i octem oraz solą i pieprzem. Odsączyć nadmiar wody.

DO PODANIA:

  • cienko pokrojony chleb żytni
  • 12 łyżek śmietany 36%
  • 2 łyżeczki  świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  •  kawioru z łososia
  1. Śmietanę zakwasić sokiem z cytryny.
  2. Pokrojone w niewielkie prostokąty kromki smarować śmietaną, na nie kłaść niewielką porcję sałatki.
  3. Na wierzchu ułożyć okrasę, a na koniec ozdobić porcyjką kawioru, podawać.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz