SZPARAGI ZAPIEKANE POD ORZECHOWĄ KOŁDERKĄ

Szparagi zapiekane pod kołderką z orzechów i parmezanu

W ostatnią środę uczestniczyłam w warsztatach ŚLIMAKI W SZPARAGACH w Studiu Kulinarnym Piotra Kucharskiego. Było to cudowne kilka godzin, które otworzyło mi oczy na omijany przeze mnie dość mocno produkt jakim są szparagi. Próbowałam kilka razy wprowadzić je do swojej kuchni, niestety zawsze kończyło się to niepowodzeniem. Zawsze były łykowate i uznałam, że w Polsce sprzedają stare szparagi, i już..

To spotkanie obaliło wszelkie mity związane z przygotowaniem, gotowaniem czy przechowywaniem szparagów. Przy wspólnej radosnej współpracy obraliśmy chyba tonę warzyw, które potem przygotowaliśmy i zjedliśmy. Część nawet ukisiliśmy.

Okazuje się, że podstawą obróbki szparagów to ich dokładne obranie – potem już wystarczy odrobina dobrego sosu, jakiś smakowy dodatek i można stworzyć naprawdę niebanalne danie.

Szparagi są niezwykle zdrowym, lekkim warzywem, więc naprawdę warto się skusić i przygotować je w domu. Ja proponuję dzisiaj Wam delikatne szparagi zapieczone pod roquefortem i orzechowo-parmezanową kołderką.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 15 dkg sera roquefort lub innego z niebieską pleśnią
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych
  • 3 łyżki bułki tartej (najlepiej z domowego chleba z pełnoziarnistej mąki)
  • 3 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz
  1. Szparagi cieniutko obrać, odciąć końcówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Śmietanę wymieszać z pokruszonym serem oraz pokrojoną dymką, lekko osolić. Rozsmarować równomiernie na warstwie szparagów.
  3. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200° C około 15 minut.
  4. W tym czasie przygotować posypkę. Orzechy i natkę drobno posiekać, dodać bułkę tartą oraz parmezan. Wymieszać.
  5. Posypać podpieczone szparagi i ponownie wstawić do piekarnika. Piec kolejne 15 minut.
  6. Podać z lampką wytrawnego białego wina.
Szparagi zapiekane

Szparagi zapiekane pod kołderką z orzechów i parmezanu

 

Warsztaty ŚLIMAKI W SZPARAGACH w Studiu Kulinarnym Piotra Kucharskiego

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    musiały świetnie smakować!

  2. Pycha! Na sam widok ślinka cieknie 😉

Dodaj komentarz