TARTA Z NIESPODZIANKĄ POD PORAMI

Namówiona przez miłą sprzedawczynię wróciłam do domu jakiś czas temu z kiełbasą z łososia. Pani powiedziała, że kiełbasa jest rewelacyjna do podpieczenia na grillu. Pogoda nie sprzyjała biesiadowaniu, więc kiełbasa wylądowała w końcu w piekarniku.

Połączenie delikatnego łososia z farszem na bazie aromatycznego farszu z pora okazało się trafem w dziesiątkę. Oczywiście zamiast kiełbasy można wykorzystać zwykłego wędzonego łososia.Tarta zabrana do naszych przyjaciół bardzo wszystkim posmakowała. Ja z pewnością wrócę do tego połączenia.

SKŁADNIKI:
(składniki na 1 tartę)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dkg oczyszczonych i pokrojonych porów
  • 1-2 papryczki chilli
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 20 dkg kiełbasy z łososia lub wędzonego łososia
  • sól i świeżo mielony pieprz
  1. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Papryczki drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojonego pora oraz papryczki, oprószyć solą i zeszklić.
  3. Do podsmażonych porów wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i mieszać do połączenia się składników.
  4. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.
  5. Ciastem wyłożyć formę tworząc niewielki rant. Można część ciasta pokroić w cienkie paski i ułożyć je na wierzchu tarty.
  6. Na ciasto rozłożyć kiełbasę lub wędzonego łososia, na wierzch wyłożyć farsz. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni ok. pół godziny.

Tarta z porami

Dodaj komentarz