TARTA Z PORAMI I RYBĄ

Połączenie delikatnego łososia z farszem na bazie aromatycznego pora okazało się trafem w dziesiątkę. Wracaliśmy do tego zestawienia kilkukrotnie, można w nim wykorzystać łososia wędzonego na ciepło, jak i na zimno, świetnie się też sprawdzi kiełbasa z łososia. Tarta z porami zabrana do naszych przyjaciół bardzo wszystkim posmakowała, z pewnością jest to hit.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI – TARTA Z PORAMI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g oczyszczonych i pokrojonych porów
  • 1-2 papryczki chili
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wędzonego łososia lub kiełbasy z łososia
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pora oczyścić i pokroić w plasterki, a papryczki drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło, następnie dodać pokrojonego pora oraz papryczki, oprószyć solą i zeszklić.
  3. Do podsmażonych porów wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, następnie wlać mleko i mieszać do połączenia się składników. Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.
  4. Ciastem francuskim wyłożyć formę tworząc niewielki rant. Można część ciasta pokroić w cienkie paski i ułożyć je na wierzchu tarty. Na ciasto rozłożyć kiełbasę lub wędzonego łososia, na wierzch wyłożyć farsz, następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. pół godziny.
Tarta z porami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz