BURGERY Z CIECIERZYCY I BROKUŁA

Moja ukochana ciecierzyca tym razem w towarzystwie brokuła. Pyszne burgery z ciecierzycy, które będą świetną alternatywą dla “bezmięsnych”.

SKŁADNIKI:

  • pół brokuła
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
  2. Brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Przestudzić i drobno posiekać.
  3. Cebulę i czosnek obrać. Papryczkę opłukać, pestki można zostawić – będzie ostrzejsze.
  4. Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sicie i zmiksować w malakserze razem z cebulą, czosnkiem i papryczką. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Dodać jajko i mąkę, ponownie wymieszać. Odstawić na godzinę lub dwie.
  6. Formować burgery, piec z obu stron na patelni grillowej posmarowanej olejem.
  7. Podać z pikantnym sosem czosnkowym i świeżymi warzywami.

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    świetny zdrowy pomysł na obiad:)

Dodaj komentarz