DOMOWE KLUSECZKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Domowe kluseczki z łososiem

Pisałam już kiedyś o urządzeniu, które ma zabawną nazwę – kluseczkomania. To “urządzenie” pozwala na ekspresowe przygotowanie domowych klusek – ich smak, rodzaj zależy tylko od naszej pomysłowości lub od zawartości lodówki i spiżarki. Jeśli nie posiadasz kluseczkomanii, świetnie sprawdzi się durszlak z dużymi dziurami. Na przykład takie kluski na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz lekko podsuszonej resztki lazura, który gdzieś się zapodział w lodówce. Do tego trochę wędzonej ryby i obiad po 20 minutach można serwować na stół – zapraszam dziś na pyszne domowe kluseczki z łososiem wędzonym.

Zobacz inne propozycje na domowe kluski.

SKŁADNIKI NA DOMOWE KLUSECZKI Z ŁOSOSIEM:

  • 25 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 15 dkg sera z niebieską pleśnią
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 30 dkg wędzonego łososia (idealne są brzuszki wędzone na gorąco)
  • posiekany koperek do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser pokrusz a jeśli jest zbyt twardy zetrzyj go na tarce na dużych oczkach.
  2. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, następnie odstaw na kilka minut i ponownie wyrób.
  3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
  4. Przeciskaj ciasto przez kluseczkomanię bezpośrednio na wrzątek, po 2-3 minutach odsącz kluski na sicie.
  5. Do gorących klusek dodaj rozdrobnionego łososia oraz posiekany koperek, wymieszaj i od razu podawaj.
Domowe kluseczki z łososiem
Domowe kluseczki z łososiem

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz