DOMOWY AJERKONIAK NA PIWIE

Domowy ajerkoniak na piwie

Przepis na domowy ajerkoniak na piwie mój teść dawno temu otrzymał od swojego znajomego. Pamiętam jak pierwszy raz uczestniczyłam w przygotowaniu tego domowego ajerkoniaku – piwo, żółtka…? Jednak przepis jest znakomity. Niezbyt gęsty i dużo lżejszy niż taki ajerkoniak na mleku.

Przypomniałam sobie o nim robiąc pavlovą dla mojej siostry – sporo żółtek, które trzeba jakoś zagospodarować – ajerkoniak wydał mi się idealnym dodatkiem do jednego z najpiękniejszych deserów.

SKŁADNIKI:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka spirytusu lub czystej wódki
  1. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Jeśli podczas ucierania masa zbyt mocno zacznie gęstnieć można dodawać po łyżce piwa.
  2. Miskę z kremem ściągamy z nad pary. Cały czas ucierając dodajemy po trochę piwa.
  3. Na koniec oczywiście cały czas przy włączonym mikserze wlewamy cieniutką strużką spirytus (wódkę). Na tym etapie nie należy się spieszyć – zbyt szybkie wlanie alkoholu może spowodować zważenie się płynu.
  4. Gotowy płyn przelać do butelki, zamknąć i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Komentarze:

  1. gin napisał(a):

    Ajerkoniak na piwie…? A to ciekawostka 🙂 Zapisuję do wypróbowania 🙂

    1. Anonimowy napisał(a):

      dobry jest tylko że się szybko psuje

  2. Karmel-itka. napisał(a):

    na piwie? czuję się zaciekawiona i podekscytowana! zapisany! :]
    pozdrawiam.

  3. Anonimowy napisał(a):

    nie dobre

  4. Anonimowy napisał(a):

    szybko się psuje

  5. Anonimowy napisał(a):

    jak przechowywacć rzeby się nie zepsuło

    1. Laura napisał(a):

      u nas nie ma co przechowywać – całość została spożytkowana w dwa dni…

  6. Anonimowy napisał(a):

    za słabe żeby wypić w dwa dni

Dodaj komentarz