KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM

Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem to chyba najlepsza wersja krokietów. Połączenie doprawionych pieprzem pieczarek i rozpuszczonego, lekko ciągnącego się sera. Jedne z najlepszych zestawień smakowych, dodatkowo zamknięte w naleśniku.

Idealne na imprezę, idealne na obiad, idealne na kolację – po prostu idealne…

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 duża cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 20 dkg żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić oprószoną solą cebulę. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Lekko przestudzić.
  3. Dodać starty ser, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej (lub zwykłej)
  • 2 jaja
  • sól
  • 1/4 szklanki oleju
  1. Wszystkie składniki należy zmiksować, odstawić żeby ciasto odpoczęło. Co do proporcji – nie należy ich traktować restrykcyjnie – ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
  2. Smażyć cienkie naleśniki.
  3. Ja dodaję troszkę oleju na patelnię tylko do pierwszego placka, potem każdy bez problemu odchodzi z patelni.

SKŁADNIKI DO PANIERKI:

  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  1. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zawinąć.
  2. Jajka rozkłócić, doprawić solą i pieprzem.
  3. Krokieta moczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej.
  4. Smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    Lauro, nie przesłodzony opis,krótki i zwięzły,a tak rozpala wyobraźnię i pobudza smakowe kubki!
    wyglądają Twe krokiety po prostu idealnie :]

  2. Justyna Bąk pisze:

    wyglądają rewelacyjnie:)

Dodaj komentarz