MAKARON Z KURKAMI

Makaron z kurkami

Dzisiaj przedstawiam Wam nowość w mojej kuchni – makaron z kurkami.

Grzyby w moim domu rodzinnym jadało się w różnych postaciach. Świeże, smażone podane w śmietanie lub przygotowane na okres zimowy – suszone lub marynowane. Te bardzo popularne: podgrzybki, prawdziwki czy kozaki oraz moje ulubione maślaki. Kanie, niektórym znane jako sowy przygotowane ja kotlet schabowy – przepyszne, choć teraz sama boję się je przygotowywać. Opieńki – rewelacyjna zapiekanka przygotowywana przez moją mamę oraz w postaci kiszonej, do której przekonałam się dopiero w ostatnim czasie.

Jedynym grzybem, z którym nie mam praktycznie żadnych wspomnień to kurka. Pamiętam, że kiedyś jadłam jajecznicę z kurkami i jakoś nie przypadła mi do gustu.

Jednak od jakiegoś czasu kurki zaczęły za mną chodzić.

Jedynym mankamentem tych grzybów to ich oczyszczenie. Jednak warto się potrudzić – naprawdę warto!!!

SKŁADNIKI:

  • 500 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 25 dkg serka mascarpone
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 30 dkg ulubionego makaronu
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  1. Przygotować kurki – należy je dokładnie wypłukać. To niestety najtrudniejszy i najżmudniejszy etap naszej pracy. Najlepiej zalać je zimną wodą. Pomocna będzie miękka szczoteczka, potem płuczemy pod bieżącą wodą, tak aby usunąć piasek i igliwie.
  2. Grzyby dokładnie osuszyć.
  3. W tym czasie ugotować makaron. Nie wylewajcie wody z gotowania makaronu – jeśli sos będzie zbyt gęsty, idealnie się sprawdzi właśnie woda w której przed chwilę ugotowaliście makaron.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać olej i masło, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Dodać kurki i smażyć razem 5-6 minut.
  6. Do grzybów dodać mascarpone, dusić jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, na koniec wsypać natkę.
  7. Do sosu dodać makaron, wymieszać i podawać.
Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    mmm… sezon kurkowy to coś wspaniałego! sama nie robię, ale zajadam sie u Babci takimi rozkosznymi daniami. u niej zawsze są leniwe z kurkami w śmietanie :]

Dodaj komentarz