WYTRAWNE PIEROŻKI FRANCUSKIE

Pierożki francuskie nadziewane farszem serowym

Nadziać ciasto francuskie i je upiec potrafi każdy. To najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie pysznej przekąski. Można zrobić zawijaski, paszteciki, pierożki lub po prostu przygotować tartę. Dzisiaj przedstawię Wam pierożki francuskie oraz pomysł na farsze na bazie serków Almette. Wybrałam dwa moje ulubione smaki, które w połączeniu z dodatkami dały przepyszne nadzienia. Serek z ogórkiem i ziołami świetnie skomponował się z podsmażoną cukinią, serek chrzanowy rewelacyjnie uzupełnił wędzony łosoś.
Ja upiekłam pierożki, jeśli jednak nie będzie chciało się Wam bawić, po prostu wyłóżcie ciasto na blaszkę i rozłóżcie farsz. Potem dwadzieścia minut w gorącym piekarniku i możecie zachwycać się tym smakiem.

Ten przepis powstał na potrzeby konkursu “Almette. Puszysty Smak Natury”. Może inaczej – nie powstał na potrzeby konkursu, a z wielkiej nadziei na wygraną w tym konkursie. Bo jeśli wygram, spełni się moje wielkie marzenie: wyprawa kulinarna do Toskanii. Wiele zależy od Was – potrzebuję Waszych głosów, aby znaleźć się w finałowej grupie 25 osób, która będzie oceniana w II etapie konkursu przez jury.

SKŁADNIKI NA PIEROŻKI FRANCUSKIE:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  1. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku ok. 5 cm. Układać farsz, zlepić boki.
  2. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok. 25 minut.

FARSZ I:

  • opakowanie serka Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 młoda cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  1. Cukinię opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na sito i oprószyć solą. Odstawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na koniec lekko wycisnąć.
  2. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, następnie dodać cukinię i smażyć kilka minut. Wystudzić.
  3. Podsmażone warzywa dodać do serka, doprawić i wymieszać.

NA FARSZ II:

  • opakowanie serka Almette z chrzanem
  • 10 dkg wędzonego łososia
  1. Łososia drobno posiekać i po prostu wymieszać z serkiem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Sympatyczny i bardzo prosty przepis. Ciekawa jestem smaku… musze spróbować.

    Postanowiłam odnaleźć moich konkurentów z konkursu almette i przy okazji poznać nowe, nieznane mi dotąd blogi kulinarne.
    Bardzo tu sympatycznie.
    Pozdrawiam i życzę dostania się do finałowej 25.
    I być może do zobaczenia…

Zostaw komentarz