PIEROŻKI PUSZYŚCIE NADZIANE

Pierożki francuskie nadziewane farszem serowym

Nadziać ciasto francuskie i je upiec potrafi każdy. To najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie pysznej przekąski. Można zrobić zawijaski, paszteciki, pierożki lub po prostu przygotować tartę. Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na farsz na bazie serków Almette. Wybrałam dwa moje ulubione smaki, które w połączeniu z dodatkami dały przepyszne nadzienia. Serek z ogórkiem i ziołami świetnie skomponował się z podsmażoną cukinią, serek chrzanowy rewelacyjnie uzupełnił wędzony łosoś.
Ja upiekłam pierożki, jeśli jednak nie będzie chciało się Wam bawić, po prostu wyłóżcie ciasto na blaszkę i rozłóżcie farsz. Potem dwadzieścia minut w gorącym piekarniku i możecie zachwycać się tym smakiem.

Ten przepis powstał na potrzeby konkursu “Almette. Puszysty Smak Natury”. Może inaczej – nie powstał na potrzeby konkursu, a z wielkiej nadziei na wygraną w tym konkursie. Bo jeśli wygram, spełni się moje wielkie marzenie: wyprawa kulinarna do Toskanii. Wiele zależy od Was – potrzebuję Waszych głosów, aby znaleźć się w finałowej grupie 25 osób, która będzie oceniana w II etapie konkursu przez jury.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

SKŁADNIKI NA FARSZ I:

  • opakowanie serka Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 młoda cukinia
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  1. Cukinię opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wyłożyć na sito i oprószyć solą. Odstawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na koniec lekko wycisnąć.
  2. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.
  3. Dodać cukinię i smażyć kilka minut. Wystudzić.
  4. Podsmażone warzywa dodać do serka, doprawić i wymieszać.


SKŁADNIKI NA FARSZ II:

  • opakowanie serka Almette z chrzanem
  • 10 dkg wędzonego łososia
  1. Łososia drobno posiekać i wymieszać z serkiem.
  2. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku ok. 5 cm. Układać farsz, zlepić boki.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.

Pierożki francuskie nadziewane farszem serowym

Pierożki francuskie nadziewane farszem serowym

Komentarze:

  1. toskaniau pisze:

    sliczne..:) i samkowicie wygladaja..

  2. Podoba mi się to nadzienie, no i rozumiem, że to na konkurs.. ale tak generalne dałabym inny serek zamiast almette i byłoby super 🙂

  3. Justyna Bąk pisze:

    świetny pomysł, wyglądają rewelacyjnie:)

  4. Malwinka pisze:

    Fajny pomysł na farsz!

  5. Karmel-itka. pisze:

    Lauro, są cudne te Twoje pierożki!

  6. Sympatyczny i bardzo prosty przepis. Ciekawa jestem smaku… musze spróbować.

    Postanowiłam odnaleźć moich konkurentów z konkursu almette i przy okazji poznać nowe, nieznane mi dotąd blogi kulinarne.
    Bardzo tu sympatycznie.
    Pozdrawiam i życzę dostania się do finałowej 25.
    I być może do zobaczenia…

Dodaj komentarz