TIRAMISU BEZ JAJEK NA DOMOWYM BISZKOPCIE

Tiramisu bez jajek

Kto nie kocha tego deseru. Delikatny, lekki i aromatyczny. Najczęściej robi się wykorzystując gotowe podłużne biszkopty.

Dzisiaj propozycja na wypasioną wersję tiramisu bez jajek, podaną na domowym biszkopcie – ciacho jest naprawdę rewelacyjne.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ubijać nadal dodając po łyżce cukier. Na koniec (ciągle ubijając) dodawać po jednym żółtku.
  2. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Na koniec dodać mąki z proszkiem i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste – tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
  3. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, (patyczek powinien być suchy). Wyjąć, wystudzić.

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki likieru amaretto lub rumu/wódki z dodatkiem aromatu migdałowego
  • 3 łyżki kakao
  1. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Śmietanę delikatnie połączyć z serkiem mascarpone.
  2. Kawę wymieszać z likierem.
  3. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Ułożyć na paterze, nasączyć, wyłożyć połowę kremu.
  4. Położyć drugą część biszkoptu, nasączyć i wyłożyć drugą połowę kremu.
  5. Posypać kakao, schłodzić.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz