ZAPIEKANKA Z DORSZA I BRUKSELKI

Zapiekanka z dorsza

Zapiekanka z dorsza z dodatkiem brukselki – prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie dania obiadowego z rybą w roli głównej.

Wystarczy składniki wyłożyć na blaszkę i zapiec.

To danie pomimo swojej prostoty zachwyci chyba każdego.

SKŁADNIKI:

  • 70 dkg filetów z dorsza
  • 50 dkg brukselki
  • 25 dkg fasolki szparagowej (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  1. Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki.
  2. Warzywa opłukać i odstawić aby dokładnie ociekły z wody. Oprószyć solą.
  3. Warzywa i rybę rozłożyć równomiernie na blaszkę. Rozsmarować cieniutko majonez, wierzch posypać startą mozzarellą.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 60 minut.
Zapiekanka z dorsza i brukselki

Zapiekanka z dorsza

Komentarze:

  1. Nashelly pisze:

    Bardzo ciekawe połączenie smaków – świetny sposób na oswojenie brukselki 😉

  2. MartynCia ^^ pisze:

    brukselki z rybą jeszcze nie jadłam, ale wygląda to apetycznie:)

Dodaj komentarz