BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE

Bułki orkiszowe na zakwasie

Pełnoziarniste bułki orkiszowe na zakwasie.

Pokrojone na niewielkie kromeczki, podpieczone w piekarniku lub w opiekaczu stały się przepysznymi grzankami, które podaliśmy między innymi z wczorajszą tapenadą.

SKŁADNIKI:

  • 10 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego 10 godzin wcześniej)
  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru, można pominąć
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem oraz pozostałe składniki.
  2. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki i ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 220 stopni ok. 20 minut.
Bułki orkiszowe na zakwasie

Bułki orkiszowe na zakwasie

Dodaj komentarz