Ucierane ciasto śliwkowe

CIASTO ŚLIWKOWE OD MARZENKI

Przepis na to ciasto śliwkowe otrzymałam od mojej koleżanki, która co jakiś czas podrzuca mi swój domowy przepis. Jej ciasteczka (tutaj przepis) pokochało wielu – są naprawdę doskonałe.

Tym razem śliwkowiec w prostej wersji: zmieszaj, dorzuć, upiecz i gotowe. Ciasto ucierane – bez zbędnych ceregieli…

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 25 dkg stopionego masła
  • 75 dkg śliwek (mogą być też jabłka)
  • cukier puder do posypania
  1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. W misce dokładnie wymieszać mikserem żółtka, tłuszcz i cukry.
  5. Dodać mąki i ubitą pianę z białek.
  6. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce.
  7. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C, przestudzić.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

2 komentarze

Dodaj komentarz