CIASTO ZE ŚLIWKAMI – NAJLEPSZE

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, jak dla mnie idealne. Świeżutkie śliwki, na pachnącym kruchym cieście, zalane masą śmietanową.

Spróbujcie raz, a zakochacie się już na zawsze…

Śliwki

Wybór tych jesiennych owoców jest wielki:

Renklody, węgierki oraz mirabelki.

Barwy ich różne: od zieleni po fiolet.

Jednak ja odmianę najciemniejsza wolę.

Smaczne z nich powidła, konfitura gładka,

Kompot dla wnuka, nalewka dla dziadka.

Lubię babci przy przetworach z nich pomagać,

Wybieram dojrzałe, na pestki uwaga!

Są soczyste, smaczne, lecz to nie oliwki.

Co to za owoce? Oczywiście: śliwki!

wiersz pochodzi z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg śliwek
  • 2 duże (lub 3 małe) jaja
  • 40 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg mocno schłodzonego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (może być zwykły)
  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie posiekać nożem. Ciasto można też wyrobić w malakserze – wystarczy w misie umieścić wszystkie składniki i wyrobić maszyną.
  2. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (25×35).
  4. Śliwki wydrylować, ułożyć na cieście (rozcięciem do góry) i posypać brązowym cukrem.
  5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 20 min.

SKŁADNIKI ZALEWY:

  • 2 jaja
  • 10 dkg cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany (można użyć 12 lub 18%)
  1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
  2. Zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika.
  3. Piec do lekkiego zarumienienia się zalewy (około 30 – 35 minut).

Ciasto możesz podać po ostudzeniu lub na ciepło z gałką lodów śmietankowych.

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Zobacz także...

19 komentarzy

  1. Właśnie upiekłam wczoraj wieczorem. Pomysł na zalewę śmietanową rewelacyjny, ciasto zyskuje na wyglądzie i oczywiście smaku. Właśnie się nim zajadam do porannej kawki, mmmmmm……..
    Monika

  2. Pyszne ciasto!!! Zrobiłam w sobotę i w niedziele musiałam znowu zrobić:) Mój syn zjadł od razu pół brytfanki:) Ciekawa jestem czy można zrobić je z jabłkami? Czy wtedy ćwiartki jabłek czy takie ze słoika?

  3. Napisalas ze smietana ma byc gesta a 12 i 18 slodkie sa rzadkie tylko ukwaszona jest gesta wiec jaka ma byc ? Chyba ze slodka 36 ale to strasznie tlusta.

Leave a Reply