CIASTO ZE ŚLIWKAMI – NAJLEPSZE

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, jak dla mnie idealne. Świeżutkie śliwki, na pachnącym kruchym cieście, zalane masą śmietanową.

Spróbujcie raz, a zakochacie się już na zawsze…

Śliwki

Wybór tych jesiennych owoców jest wielki:

Renklody, węgierki oraz mirabelki.

Barwy ich różne: od zieleni po fiolet.

Jednak ja odmianę najciemniejsza wolę.

Smaczne z nich powidła, konfitura gładka,

Kompot dla wnuka, nalewka dla dziadka.

Lubię babci przy przetworach z nich pomagać,

Wybieram dojrzałe, na pestki uwaga!

Są soczyste, smaczne, lecz to nie oliwki.

Co to za owoce? Oczywiście: śliwki!

wiersz pochodzi z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg śliwek
  • 2 duże (lub 3 małe) jaja
  • 40 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg mocno schłodzonego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (może być zwykły)
  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie posiekać nożem. Ciasto można też wyrobić w malakserze – wystarczy w misie umieścić wszystkie składniki i wyrobić maszyną.
  2. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (25×35).
  4. Śliwki wydrylować, ułożyć na cieście (rozcięciem do góry) i posypać brązowym cukrem.
  5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 20 min.

SKŁADNIKI ZALEWY:

  • 2 jaja
  • 10 dkg cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany (można użyć 12 lub 18%)
  1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
  2. Zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika.
  3. Piec do lekkiego zarumienienia się zalewy (około 30 – 35 minut).

Ciasto możesz podać po ostudzeniu lub na ciepło z gałką lodów śmietankowych.

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    ulubione! uwielbiam takie pyszności.

  2. Aciri pisze:

    Jakiej śmietany należy użyć? Pozdrawiam:)

    1. Laura pisze:

      uzupełniłam w poście, może być 12 lub 18 najlepiej jeśli jest w miarę gęsta
      Pozdrawiam

    2. Aciri pisze:

      Tak myślałam, ale wolałam się upewnić:) Jak zdobędę składniki to robię:)

    3. Aciri pisze:

      Dzisiaj prezentuję je u mnie. Bardzo nam smakowało! Dziękuję za przepis.

    4. Laura pisze:

      Aciri – bardzo się cieszę, że Wam smakowało
      Pozdrawiam

  3. Anonimowy pisze:

    śmietana słodka czy kwaśna?

    1. Laura pisze:

      Ważne żeby była dość gęsta

  4. Anonimowy pisze:

    Właśnie upiekłam wczoraj wieczorem. Pomysł na zalewę śmietanową rewelacyjny, ciasto zyskuje na wyglądzie i oczywiście smaku. Właśnie się nim zajadam do porannej kawki, mmmmmm……..
    Monika

    1. Laura pisze:

      Moniko, smacznego pozostaje mi życzyć.
      Pozdrawiam

    2. Anonimowy pisze:

      A ja właśnie jestem w połowie czasu robienia tego ciasta i …………….zobaczę co to za smakowitość ? 🙂

    3. Anonimowy pisze:

      mmmmmm pychota:) Basia

  5. Anonimowy pisze:

    jutro biorę się za pieczenie śliwki już mam …………pychota

  6. Anonimowy pisze:

    Pyszne ciasto!!! Zrobiłam w sobotę i w niedziele musiałam znowu zrobić:) Mój syn zjadł od razu pół brytfanki:) Ciekawa jestem czy można zrobić je z jabłkami? Czy wtedy ćwiartki jabłek czy takie ze słoika?

    1. Laura pisze:

      Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało. Jabłecznik na bazie tego przepisu już robiłam – http://cafebabilon.blogspot.com/2011/01/jabecznik-niny.html
      Zapraszam.

  7. Anonimowy pisze:

    Ciasto wyszło mi rewelacyjne!
    Do polewy dodałam śmietankę 36%,gęstą i słodką.
    Wanda

  8. Anonimowy pisze:

    Napisalas ze smietana ma byc gesta a 12 i 18 slodkie sa rzadkie tylko ukwaszona jest gesta wiec jaka ma byc ? Chyba ze slodka 36 ale to strasznie tlusta.

    1. Laura pisze:

      ja używałam ukwaszonej i słodkiej – nie ma to większego znaczenia na efekt

Dodaj komentarz