OMLET Z SZYNKĄ I GROSZKIEM

Omlet z szynką i zielonym groszkiem

Taki omlet z szynka to śniadanie idealne – można byłoby powiedzieć. Pyszne, zdrowe i nie wymagające olbrzymich nakładów pracy.

Groszek zielony, którego od jakiegoś czasu jestem wielką fanką świetnie komponuje się z jajkiem – zarówno smakowo jak i wizualnie.

Smacznego!

SKŁADNIKI:
(na 1 osobę)

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki zielonego groszku (można więcej)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Jeżeli korzystacie z groszku mrożonego, najlepiej wcześniej go rozmrozić lub przelać na sicie gorącą wodą.
  2. W miseczce rozkłócić jajka, dodać wędlinę i groszek, doprawić i wymieszać.
  3. Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzać olej. Wylać mieszankę jajeczną. W czasie smażenia, delikatnie podważać widelcem brzegi i przechylać patelnię, tak aby mieszankę z wierzchu wprowadzić na spód.
  4. Obrócić kiedy wierzch przestaje być płynny. Można to zrobić podrzucając patelnią (tak jak przewraca się naleśniki) lub wykorzystać do tego talerzyk. Omlet przerzucić na talerz obracając szybko patelnię i potem zsunąć go z powrotem nieusmażoną stroną w dół.

Dodaj komentarz