PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Świetna w smaku pasta z pieczonej papryki i prażonych orzechów włoskich.

Co można powiedzieć o niej? Wiele, ale po prostu ją zróbcie i sami zobaczycie jak jest pyszna.

SKŁADNIKI:

  • 2-3 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  •  2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  1. Paprykę opiec na grillu lub w piekarniku, skórka powinna się opalić na czarno (tutaj więcej o tym). Przestudzić i zdjąć skórkę, która dzięki opieczeniu z łatwością zejdzie z papryki.
  2. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni. Przestudzić i zdjąć skórkę, wystarczy lekko przetrzeć w rękach i odrzucić to co samo się oderwie od orzechów.
  3. Orzechy drobniutko posiekać, lub zmielić w malakserze – powinny mieć niewielkie kawałki.
  4. Zmiksować paprykę z czosnkiem, dodać orzechy i doprawić solą.
  5. Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

 

Komentarze:

  1. Zielaczek pisze:

    Smacznie brzmi 🙂

Dodaj komentarz