TAPENADA Z CZARNYCH OLIWEK I ANCHOIS

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy. To taki rodzaj pesto. W zależności od dodatków, które włączymy oraz sposobu rozdrobnienia składników pasta może uzyskać wiele twarzy. Można wszystkie składniki zmiksować na gładkie puree, można też wszystko drobno posiekać. Do podstawowej bazy można dodać: anchois, karczochy, suszone pomidory czy bakłażana. Doprawia się ją czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny, a nieraz ziołami lub octem.

Tapenadę z czarnych oliwek podajcie z grzankami, najlepiej z pieczywa własnego wypieku.

Idealnie się sprawdzą jako przekąski na letnie wieczory, do tego lampka czerwonego wina i to może być najcudowniejszy wakacyjny wieczór.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 4-6 filecików anchois
  • 2-3 łyżeczki odsączonych kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
  1. Oliwki, kapary, anchois oraz czosnek należy zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
  2. Proponuję anchois i kapary dodać początkowo w mniejszej ilości i ewentualnie dodać więcej dopiero po spróbowaniu.
  3. Dodać oliwę, doprawić.
Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

Komentarze:

  1. uwielbiam, zawsze przywożę kilka słoików z Grecji, szkoda, że dostępne oliwki w POlsce sa niezbyt smaczne…

Dodaj komentarz