BUŁKI FESTYNOWE – NOCNE WYRASTANIE

Bułki nocne

Dzisiaj przedstawiam Wam znane wszystkim bułki nocne, które swą nazwę wzięły od powolnego nocnego wyrastania. To klasyczna wersja na pszennej mące bułkowej (typ 650). Kilka dni robiłam je w wersji z przewagą mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Pisałam wtedy, że przygotowujemy się do wypieku takich bułek na większą skalę. Dzisiaj poprowadzimy warsztaty piekarnicze podczas Festynu Parafialnego na moim osiedlu. Każdy będzie mógł spróbować własnoręcznie uformować dowolny kształt bułeczki. Wypiekać będziemy je w prawdziwym piecu chlebowym opalanym drewnem.

W zaprzyjaźnionej restauracji wyrasta porcja wyrobiona wczoraj w nocy z 1 kg drożdży. Piec za chwilę będzie odpalony. Pozostaje prosić o pogodę…

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej bułkowej typ 650
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka oleju do nałuszczenia miski
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • rozbełtane jajko
  • do posypania: mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka, słonecznik, dynia…

ETAP I (wieczór)

  1. Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, dwie łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mleka.
  2. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąki, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
  4. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
  5. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić do lodówki.

ETAP II (rano)

  1. Wyjąć ciasto z lodówki i ponownie wyrobić (wystarczy chwilka).
  2. Podzielić na równe części – powinno wyjść z takiej porcji 8 dużych do 12 mniejszych bułeczek.
  3. Uformować ulubiony kształt.
  4. Przełożyć na blaszkę podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut

PIECZENIE:

  1. W piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 20 minut.
  2. W piecu chlebowym w zależności od stopnia nagrzania pieca od 10 do 20 minut.
Pszenne bułki nocne - kiść winogron

Pszenne bułki nocne

 

Komentarze:

  1. świetnie się prezentują

  2. Bardzo fajny prepis-zapisuję koniecznie:-)

Dodaj komentarz