CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami

To ciasto bananowe jest idealne do przerobienia zbyt dojrzałych bananów, po które nikt już nie chce sięgnąć.

Jednak ma jeszcze jedną zaletę – musi być naprawdę dobre, skoro zniknęło w takim tempie…

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  1. Uprażyć orzechy. Można to zrobić na patelni lub w piekarniku. Przestudzić i zdjąć przypaloną skórkę.
  2. Orzechy i czekoladę posiekać.
  3. Banany rozgnieść widelcem.
  4. Mąkę razem z sodą i solą przesiać.
  5. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Nadal ucierając dodawać mąkę, jajka oraz puree z bananów.
  6. Na koniec do masy dodać posiekane orzechy i czekoladę.
  7. Masę przełożyć do foremki. Jeśli korzystacie z tradycyjnej formy musicie ją posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub sięgnąć po papier do pieczenia. Ja piekłam ciasto w silikonowej formie do keksówki, więc nie musiałam jej ani smarować ani wysypywać.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40-45 minut, ciasto po włożeniu patyczka powinno być suche.

Dodaj komentarz