CURRY: WIEPRZOWINA I ANANAS

Curry - wieprzowina i ananas

Pysznie… Dla mnie to jedno z takich dań, po których oblizuje się wszystko: łyżkę do mieszania, widelec, talerz i na końcu garnek, z którego wygarnia się resztki.

Mięso i owoce w pikantnym sosie na bazie mleka kokosowego. Uwielbiam takie zestawienia. Wiem, że nie każdego urzekną te smaki – jednak dla mnie to połączenie idealne.

Ja wykorzystałam świeżego ananasa ze względu na olbrzymią zawartość cukru w takim puszkowym. Jeśli Wam to nie przeszkadza, możecie sięgnąć po puszkową wersję – na pewno będzie szybciej.

SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mięsa wieprzowego bez tłuszczu
  • 1 świeży ananas*
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 papryki (dowolne)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (może być sojowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

* można użyć ananasa z puszki jednak ten ma bardzo wysoki IG

  1. Mięso opłukać, dokładnie wytrzeć i pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Paprykę opłukać i pokroić w paski. Papryczkę chilli drobno pokroić.
  2. Ananasa obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Jedną ćwiartkę ananasa zmiksować blenderem na puree.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone mięso, oprószyć lekko solą i obsmażyć je z każdej strony.
  4. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę i smażyć kilka minut razem. Zmniejszyć ogień i dodać pastę curry. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
  5. Dodać pozostałe składniki: mus oraz pokrojonego ananasa, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sos ostrygowy oraz mleko kokosowe.
  6. Dusić do miękkości mięsa i zredukowania sosu na wolnym ogniu. Jeśli zajdzie potrzeba podlewać niewielką ilością wody.
  7. Można zwiększyć pikantność potrawy i doprawić większą ilością pasty lub chilli.

Danie podać z ryżem. Ja swoją część zjadłam z moją ukochaną kaszą bulgur.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz