KURCZAK W PAŚCIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Udka z kurczaka upieczone na grillu – po prostu.

Jako dodatek marynata z domowych suszonych pomidorów i czosnku. Prosto, ale jakże aromatycznie.

SKŁADNIKI:

  • 8 podudzi z kurczaka (pałek)
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki zalewy olejowej
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii (można uzyć suszoną)
  • 1 gałązka rozmarynu (same listki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso ponacinać ostrym nożem w kilku miejscach.
  2. Pomidory, czosnek oraz pozostałe składniki zmiksować. Pastą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Z udek usunąć większość pasty pomidorowo-czosnkowej – zapobiegnie to zbędnemu przypalaniu się podczas pieczenia. Mięso piec na grillu lub smażyć na patelni grillowej.
  4. Gorące udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pastę (tę którą wcześniej zdjęliśmy z mięsa), wymieszać i przykryć.
  5. Odstawić na kilka minut.

Ja podałam mięso z moją ulubioną wersją fasolki szparagowej.

 

Komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Wypróbuję w weekend. Fasolkę również, bo uwielbiam.
    Mój przepis na fasolkę jest równie prosty. A smak… o niebiosa. Niebo w gębie.
    Kilogram zielonej fasolki gotuję na parze, ale można też tradycyjnie. Ugotowaną podsmażam na maśle z czterema średniej wielkości pokrojonymi pomidorami (najlepiej malinowymi) i świeżym oregano-wedle uznania (w ostateczności może być suszone) oraz solą. Pychota 🙂

    1. Laura pisze:

      Twój pomysł na fasolkę bardzo mi się podoba – zapisuję do wypróbowania,

      Pozdrawiam

    2. Zrobiłam dziś fasolkę z Twojego przepisu. Jest rewelacyjna.

Dodaj komentarz