MIĘSO Z SZYNKOWARU

Mięso z szynkowaru to kolejna propozycja na domową wędlinę – dzisiaj z wykorzystaniem szynkowaru. To cudowne urządzenie, które umożliwia domowym sposobem przygotowanie wędliny typu szynka konserwowa. Tak naprawdę to nie tyle urządzenie, a wąski garnek, do którego wkłada się woreczek foliowy. Wypełnia się go przygotowaną masą mięsną, a wierzch dociska przykrywką ze sprężyną.

Dzisiaj trochę szaro-bure mięsko, bo bez dodatku soli peklującej, która wędlinie nadaje ładny różowy kolor. W smaku idealne, smakuje jak mięso i w przeciwieństwie do wielu kupnych produktów jest 100% mięsem.

Jedna uwaga: mi nie przeszkadzają duże kulki ziela czy cały listek w gotowym produkcie – po prostu delikatnie je można usunąć krojąc wędlinę. Jeśli myślisz, że to może Ci przeszkadzać warto przyprawy utłuc w moździerzu i dodać w wersji sproszkowanej.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 4 owoce jałowca
  • 1 czubata łyżeczka soli (najlepiej zacząć od płaskiej i dodawać więcej wg smaku)
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • specjalny woreczek do szynkowaru*

*  takie woreczki można zakupić w sklepach internetowych, ja kupiłam je w hurtowni z produktami dla dla rzeźników. Taki woreczek zrobiony jest z grubszej folii, wąski i dość długi – dopasowany wielkością do garnka.

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Drobno pokroić, dodać roztarty czosnek i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać, dodać wodę i wyrabiać (tak jak ciasto drożdżowe) kilka minut.
  2. Wyrobioną masę przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Do szynkowaru włożyć worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso (ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami mięsa i najlepiej kilka razy dość mocno postukać garnkiem o blat). Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  4. Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Przez około 2 godziny parzyć w temperaturze ok. 80 stopni C (woda nie powinna się zacząć gotować).
  5. Szynkę wystudzić w szynkowarze, potem szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.
  6. Mięso wyjąć z folii i kroić.

Tutaj podobny przepis – zapraszam.

Mięso z szynkowaru

Komentarze:

Dodaj komentarz