PIECZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA

Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa i kolejna propozycja na zamiennik sklepowej wędliny. Niezbyt skomplikowana w wykonaniu – wystarczy 2-3 dni marynowania i można mięso wrzucić do pieczenia. Zamiast łopatki możesz wykorzystać szynkę wieprzową lub kawałek karkówki

Mięso wyszło wyjątkowo delikatne i prawdę mówiąc połowa upieczonego i wystudzonego kawałka poszła na samo próbowanie…

PIECZONA ŁOPATKA – SKŁADNIKI:

  • jednolity kawałek łopatki wieprzowej (ok. 1-1,5 kg)*
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

*można zastąpić szynką lub karkówką

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek obrać, następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Listki laurowe pokruszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  3. Mięso ułożyć w szklanym naczyniu (miska, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek) i zalać marynatą. Najlepiej aby naczynie było niewiele większe od kawałka mięsa, tak aby całość była przykryta zalewą.
  4. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 48 godzin (najlepiej jeśli to będzie 72 godziny).
  5. Każdego dnia rano i wieczorem obrócić mięso.
  6. Przed pieczeniem wyjąć mięso z marynaty, następnie lekko odsączyć z marynaty.
  7. Piec w rękawie, naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Pieczona łopatka wieprzowa

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. jednolity kawałek łopatki wieprzowej – może być szynka, Przepraszam ale jakie zwierze ma łopatkę koło zadu????

Zostaw komentarz