PIECZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA

Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa i kolejna propozycja na zamiennik sklepowej wędliny. Niezbyt skomplikowana w wykonaniu – wystarczy 2-3 dni marynowania i można mięso wrzucić do pieczenia.

Mięso wyszło wyjątkowo delikatne i prawdę mówiąc połowa upieczonego i wystudzonego kawałka poszła na samo próbowanie…

SKŁADNIKI:

  • jednolity kawałek łopatki wieprzowej może być szynka (ok. 1-1,5 kg)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • czubata łyżeczka soli
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  1. Mięso opłukać, dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Listki laurowe pokruszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  3. Mięso ułożyć w szklanym naczyniu (miska, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek) i zalać marynatą. Najlepiej aby naczynie było niewiele większe od kawałka mięsa, tak aby całość była przykryta zalewą.
  4. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 48 godzin (najlepiej na 72).
  5. Każdego dnia rano i wieczorem obrócić mięso.
  6. Przed pieczeniem wyjąć mięso z marynaty.
  7. Piec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    jednolity kawałek łopatki wieprzowej – może być szynka, Przepraszam ale jakie zwierze ma łopatkę koło zadu????

Dodaj komentarz