PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

Pierogi ze śliwkami

Jeszcze jeden pomysł na śliwki w kuchni. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze śliwkami.

Jako dziecko uwielbiałam pierogi z owocami. Najbardziej popularne w moim rodzinnym domu były takie z truskawkami. Pamiętam to cudowne wgryzanie się kiedy sok z truskawek ściekał po brodzie… Do tego porcja wiejskiej śmietany… Mniam!

Mój mąż ze swojego domu zapamiętał pierogi ze śliwkami – a skoro jest sezon, dlaczego nie zawinąć śliwek.

Zapraszam…

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • 50-75 dkg śliwek
  • cukier – ja użyłam trzcinowego
  • sól do gotowania pierogów
  1. Śliwki opłukać, osączyć na sicie i wydrylować.
  2. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania.
  3. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
  4. Układać połówkę śliwki na placek, posypać cukrem – ilość zależna od słodkości owoców. Skleić brzegi i ozdobić je falbanką.
  5. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu.
  6. Takie pierogi można podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą lub po prostu zjeść takie bezpośrednio wyciągnięte z wody.
Pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Dodaj komentarz