POWIDŁA ZE ŚLIWEK NUTELLA ŚLIWKOWA

Powidła śliwkowe - nutella śliwkowa

Kiedy na targu proszę o kilogram śliwek, a pan miło pyta: “Można wrzucić troszkę więcej…?” Nigdy nie odmawiam. Nieraz te trochę to wcale nie trochę – ostatnio zamiast kilograma wróciłam do domu z trzema. Jednak towary sezonowe, są sezonowe – za dwa miesiące będzie można tylko pomarzyć o świeżutkich pachnących sadem owocach.

Kupujcie sezonowe owoce i warzywa, jedzcie je, przetwarzajcie jak się da. Dzisiaj propozycja na pyszny dodatek do chleba w postaci pasty śliwkowo-czekoladowej, taka nutella śliwkowa. Robiłam kilka testów takiego kremu, jednak ten uważam za najlepszy. Ważne żeby zaopatrzyć się w naprawdę dobre i dojrzałe węgierki, pozwoli to na przygotowanie kremu bez cukru i jakichkolwiek dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 4 czubate łyżki kakao
  1. Śliwki opłukać i wydrylować. Można też wrzucić je do garnka w całości i kiedy są już dość mocno rozgotowane wystarczy przetrzeć je przez durszlak.
  2. Powidła smażyć na wolnym ogniu najlepiej kilka godzin, często mieszając bo lubią się przypalać. Najlepiej wykorzystać do tego czas kiedy gotujemy coś jeszcze, z przerwami (nawet kilkugodzinnymi) kiedy musimy zająć się czymś poza kuchnią.
  3. Jeśli po dłuższym smażeniu skórki się nie rozgotowały można je przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.
  4. Pod koniec smażenia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  5. Gorące powidła nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
  6. Jeśli planujemy przechowywać je dłużej słoiczki należy zapasteryzować.

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    też tak mam, gdy idę na Rynek Jeżycki po warzywa i owoce. nigdy nie kończy się na takiej ilości, jaką planowałam, zawsze jest więcej. ale nie ma mowy, by się cokolwiek zmarnowało!
    pyszna czeko-śliwka.

  2. Też robiłam śliwkową nutellę i jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz