CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO

Garnek żeliwny chodził za mną od dawna. Oglądałam u Liski jej cudowne chleby, które wychodzą z takiego garnka i wzdychałam. Jej opisy chlebków z takiego wypieku i ta piękna, mocno spękana skórka – straszliwie ponętna… Tę chęć posiadania swojego własnego naczynia stopowała troszkę cena.

W końcu na targu staroci udało mi się kupić garnek żeliwny w naprawdę dobrej cenie. Prawdę mówiąc kupiłam od razu 2 gary, 2 za 80 zł… Kiedy w ostatni niedzielny poranek wracałam z targu niosąc te moje cuda, prawie frunęłam choć ręce od ciężaru prawie odpadały.

Pierwsza próba i od razu następnego dnia kolejna. Już wiem, że ten sposób pieczenia zawładnął mną…

Przepis na chleb żytni na zakwasie stworzyłam na bazie mojego najprostszego na zakwasie.

Chleb żytni na zakwasie z namacznym słonecznikiem

SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE:

  • 500 g aktywnego zakwasu żytniego (tutaj przepis na zakwas)
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  1. Do mąki dodaj zakwas, sól oraz wodę, wszystko dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 15-20 minut.

SŁONECZNIK NAMACZANY:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • łyżka soli
  • 2 szklanki wrzątku
  1. Słonecznik wymieszaj z solą i zalej wrzątkiem, odstaw na 10-15 minut, następnie odsącz na sicie.
  2. Do ciasta dodaj słonecznik i dokładnie wyrób.

PIECZENIE:

Garnek żeliwny

  1. Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełóż wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełóż je do koszyka rozrostowego, miski lub durszlaka, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do piekarnika wstaw garnek razem z pokrywką, ustaw temperaturę 250 stopni C, następnie wyjmij garnek, przełóż szybkim ruchem chleb i przykryj przykrywką.
  3. Piecz pod przykryciem 15 minut, odkryj i piecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu chleb ostudź na kratce.

Foremka tradycyjna lub silikonowa

  1. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy (powinno sięgać do 2/3 wysokości), przykryj posmarowaną olejem folią, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Formy silikonowej nie musisz natłuszczać.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 i potem piecz kolejne 40 minut, aż chleb po postukaniu będzie wydawał głuchy odgłos.
  3. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Chleb żytni na zakwasie

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

13 komentarzy

  1. Upieczony w żeliwnym garnku. Teraz stygnie. Już się nam podoba. Do ciasta dodałam kminku, bo lubię jego smak w żytnim chlebie.
    Ajka

  2. O ile proponujesz wydłużyć czas pieczenia jeśli zwiększę ilość składników o 1/2 (750 g mąki). Mój garnek jest duży i chleb wychodzi w nim płaski i zbyt szybko znika 😉
    Ajka

      1. Dzień dobry. Jest tu ktoś jeszcze ?;D jak sobie pomóc żeby uzbierać tyle zakwasu ? Dokarmiać za każdym razem po 150g? Codziennie? Czy może Pani napisać jaka średnicę ma Pani garnek ?

        1. Jestem 😀
          Gotowy zakwas można dokarmić od razu większą ilością mąki i wody. Tyle żeby wystarczyło na wypiek i zostało na kolejne razy.

          1. Dzień dobry, mam pytanie jaką pojemność ma garnek żeliwny, który Pani stosuje ? Ja mam 6,5 litra i obawiam się ze w stosunku do podanych w przepisie proporcji mój garnek jest zbyt duży (a może to nie ma znaczenia? ). Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków w nowym 2024 roku. Wojtek

Zostaw komentarz