CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z GARNKA ŻELIWNEGO

Garnek żeliwny chodził za mną od dawna. Oglądałam u Liski jej cudowne chleby, które wychodzą z takiego garnka i wzdychałam. Jej opisy chlebków z takiego wypieku i ta piękna, mocno spękana skórka – straszliwie ponętna… Tę chęć posiadania swojego własnego naczynia stopowała troszkę cena.

W końcu na targu staroci udało mi się kupić garnek żeliwny w naprawdę dobrej cenie. Prawdę mówiąc kupiłam od razu 2 gary, 2 za 80 zł… Kiedy w ostatni niedzielny poranek wracałam z targu niosąc te moje cuda, prawie frunęłam choć ręce od ciężaru prawie odpadały.

Pierwsza próba i od razu następnego dnia kolejna. Już wiem, że ten sposób pieczenia zawładnął mną…

Przepis na bazie mojego najprostszego na zakwasie.

SKŁADNIKI:
  • 50 dkg aktywnego zakwasu żytniego (tutaj przepis na zakwas)
  • 50 dkg mąki żytniej razowej
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka soli
  1. Do mąki dodać zakwas, sól oraz wodę.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut.

SŁONECZNIK NAMACZANY:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • łyżka soli
  • 2 szklanki wrzątku
  1. Słonecznik wymieszać z solą i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10-15 minut i odsączyć na sicie.
  2. Do ciasta dodać słonecznik i dokładnie wyrobić. Przełożyć do formy.

PIECZENIE:

Foremka silikonowa (dotychczas preferowana przeze mnie):

  1. Wystarczy ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić do wyrastania. Chleb wyrasta dość długo – kilka godzin.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C.
  3. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze ok. 40 minut.
  4. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.

Garnek żeliwny

  1. Przygotować suchą ściereczkę lnianą lub bawełnianą – należy ją mocno (!) obsypać mąką. To bardzo ważne, za pierwszym razem zrobiłam to niezbyt dokładnie i częściowo chleb przykleił się do ściereczki.
  2. Na ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka.
  3. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (kilka godzin).
  4. Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
  5. Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć wyrośnięty chleb i przykryć przykrywką.
  6. Piec pod przykryciem 20 minut, odkryć i piec jeszcze 15-20 minut.

Żytni na zakwasie ze słonecznikiem z garnka żeliwnego

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem z garnka żeliwnego

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem z garnka żeliwnego

Komentarze:

  1. Iza Kulińska pisze:

    piekłam coś podobnego kilka dni temu i bardzo podoba mi się takie pieczenie w garnku 🙂

  2. Anonimowy pisze:

    Upieczony w żeliwnym garnku. Teraz stygnie. Już się nam podoba. Do ciasta dodałam kminku, bo lubię jego smak w żytnim chlebie.
    Ajka

    1. Laura pisze:

      pozostaje życzyć smacznego

  3. Anonimowy pisze:

    O ile proponujesz wydłużyć czas pieczenia jeśli zwiększę ilość składników o 1/2 (750 g mąki). Mój garnek jest duży i chleb wychodzi w nim płaski i zbyt szybko znika 😉
    Ajka

    1. Laura pisze:

      Ja piekłam również w większym garnku i zachowałam taki sam czas, ewentualnie nieco wydłuż czas po zdjęciu pokrywki.
      Laura

    2. Anonimowy pisze:

      Dzięki za szybką odpowiedź 🙂
      Ajka

  4. Anonimowy pisze:

    ja piekę taki chleb od dawna z 1,2 kg mąki 30 min pod pokrywka i 30 bez

Dodaj komentarz