GNIAZDKA Z BRUKSELKĄ W SOSIE KOKOSOWYM

Makaron z brukselką w sosie kokosowym

Popełniłam cudne danie… Lekkie, aromatyczne i niesamowicie smaczne.

Makaron z brukselką w sosie kokosowym to połączenie pięknej, jesiennej brukselki i mleka kokosowego w towarzystwie makaronu. Wszystko razem świetnie się komponuje, a dodatek chrupiących migdałów wieńczy dzieło.

Przepis startuje w konkursie “Makaronowe Inspiracje Lubelli” – tutaj więcej informacji.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg makaronu gniazda wstążki nr 50 firmy Lubella
  • 70 dkg świeżej brukselki
  • 1 l bulionu lub wody z łyżką masła
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki migdałów
  • sól do smaku
  1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści i naciąć na głąbie każdej X (dzięki temu łatwiej się ugotuje). Brukselkę opłukać pod bieżącą wodą, wstawić do miski i zalać bardzo zimną wodą (można dodać kilka kostek lodu), odstawić na 5-10 minut.
  2. Bulion (lub osoloną wodę z dodatkiem masła) zagotować, wrzucić brukselkę i gotować ją 5 minut – powinna być al dente. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na sicie. Wystudzoną pokroić na pół.
  3. Czosnek obrać i posiekać.
  4. Migdały zalać wrzątkiem i po kliku minutach obrać ze skórki. Posiekać lecz niezbyt drobno. Uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
  5. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  6. Migdały przełożyć do miseczki, a na patelnię wlać olej, dodać posiekany czosnek, oprószyć solą i zeszklić. Dodać brukselkę i chwilę smażyć na wolnym ogniu.
  7. Wlać mleko kokosowe dusić kilka minut, aby mleko się zredukowało.
  8. Makaron podawać z sosem, wierzch posypać uprażonymi migdałami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz