KONKURS: ŚWIĘTO ZIEMNIAKA

Witam Was wszystkich serdecznie. Mam dla Was propozycję na wspólną zabawę z jednym z najważniejszych darów jesieni – ziemniakiem.

Ziemniaki, kartofle, grule czy pyry – wszyscy je znają. Czy macie jakieś swoje ulubione sposoby na ich podanie?
Czekam na Wasze propozycje na danie z ziemniakiem w roli głównej. Zgłoszenie zawierające opis wykonania potrawy możecie zamieszczać w komentarzu do tego posta. Jeśli dodatkowo z tym daniem wiąże się jakieś wspomnienie lub ciekawa historia dołączcie ją do przepisu.
Zostawiając komentarz nie zapomnij dołączyć swój adres e-mail. W przypadku wygranej będę potrzebowała go do kontaktu z Tobą.
Zapraszam również (to nieobowiązkowe, ale będzie mi bardzo miło) do polubienia na  Facebooku strony Redcoon oraz Cafe Babilon.
Na zgłoszenia Waszych propozycji na danie z ziemniakiem w roli głównej czekam do ostatniej minuty 15 października 2013.
Spośród zgłoszonych przepisów wybiorę 4, które uznam za najciekawsze. Autorzy wybranych przepisów otrzymają nagrody, które ufundował sklep redcoon.pl, a wśród nich: – forma do pieczenia w kształcie serca Lurch Flexi-Form (1 sztuka)
 – prostokątna forma do pieczenia  Lurch Flexi-Form (1 sztuka)

 – łopatki stalowe do smażenia Chefn Zipflip (2 sztuki)

Partner i sponsor nagród

15 komentarzy

  1. Prezentuję opis wykonania ziemniaków faszerowanych: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie, wydrążamy środek ziemniaka, zostawiając cienką (około 0,5 cm) warstwę wraz ze skórką. Miąższ rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek, 100 ml jogurtu naturalnego, 40 g serka topionego, przyprawy (sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia) i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone łódeczki farszem. Pokrojone, oczyszczone pieczarki (20 dag) smażymy z dużą ilością pieprzu. Nakładamy je na ziemniaki, przykrywamy żółtym serem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika. Pychota! 🙂

  2. Wraz z wejściem do rodziny mojej bratowej, pojawił się przepis na danie,w którym ziemniaki grają zdecydowanie najważniejszą wolę. Mianowicie, obieramy kilka(naście) ziemniaków, kroimy w szerz na 3-4 części. Na spód dajemy folę aluminiową, na nią część liścia kapusty, tak by było jej więcej troszkę jak powierzchnia ziemniaka. Między części ziemniaka wkładamy plasterek pysznego wędzonego boczku, plasterek dobrej najlepiej domowej kiełbasy, plasterek cebulki(opcjonalnie sera żółtego) i sypiemy solą pieprzem i ulubionymi ziołami. Zawijamy w folię ze spodu i tak przygotowane ziemniaki pieczemy na ruszcie grilla(ewentualnie w piekarniku kiedy przyjdzie nam ochotą na ziemniaczki zimą), czas pieczenia to ok 1-1,5h, w zależności od mocy ognia i wielkości ziemniaków, po rozwinięciu folii ziemniak musi być upieczony. Smakuje na prawdę wybornie, jest alternatywą dla typowych mięsnych dań grillowych, łączy warzywa i mięso. Szybko się robi a smakuje zawsze wszystkim. Ziemniaki można przygotować i dzień wcześniej i zawinięte już w folię trzymać w lodówce, a kiedy przyjdzie pora grillowania szybciutko umieścić je na ruszcie. Polecam spróbować bo są pyszne, ale mają jedną wadę-stanowczo za szybko znikają.
    Anna K-G
    anya_86@wp.pl

  3. To może prażonki? Jest to regionalne danie (pieczone na ogniu w żeliwnym kociołku z pokrywką), z którym można się spotkać będąc na Jurze krakowsko-częstochowskiej. Inna jego nazwa to pieczonki.
    Składniki:
    ok. 2 kg ziemniaków (w zależności od wielkości garnka)
    0.5 kg boczku wędzonego
    200 g kiełbasy
    2 cebule
    2 buraki
    pieprz,sól

    Dno specjalnego żeliwnego garnka smarujemy smalcem. Jego dno i ścianki wykładamy plastrami wędzonego boczku. Następnie wypełniamy warstwami: obrane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki, pieprz i sól, plasterki buraków, pokrojona cebula, pokrojona w plastry kiełbasa. Później warstwy powtarzamy. Ostatnią warstwą mają byś ziemniaki. Na wierzch kładziemy liść kapusty, zamykamy pokrywkę i ją dokręcamy. Stawiamy na ognisko i pieczemy ok. 40 min. Zapach, który roznosi się w czasie pieczenia jest obłędny 🙂

    Pozdrawiam
    Luka Li
    szalonapatelnia@gmail.com

  4. Kocham ziemniaki :). Kocham je dużo bardziej niż makaron czy też różnego rodzaju kasze. Doszło do tego, że urządzam sobie np.tydzień ziemniaczany i w tym okresie jem potrawy zawierającego poczciwego ziemniaczka naprawdę sporo. Moim ostatnim odkryciem jest tzw. "Szwabska Babka" – połączenie wspomnianych warzyw i maślanki/kefiru – pychota 🙂

    Składniki (na duże naczynie żaroodporne):
    – 1,5 kg surowych ziemniaków
    – 500 g gotowanych ziemniaków
    – 1 l maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
    – 1 jajko
    – 3 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    – 1 łyżka masła

    Wykonanie:
    Surowe ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć nadmiar soku (używałam młodych więc nie bawiłam się w obieranie – porządnie je wyszorowałam). Gotowane ziemniaki dokładnie ubić by nie było grudek(można przetrzeć przez sito albo przepuścić przez maszynkę). Obie masy wymieszać, wbić jajko, dodać mąkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min. aż placek złociście się zarumieni.

    Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Najlepsze potrawy z ziemniaków"

    Karolina
    karolaaa24@gmail.com

  5. Placuszki ziemniaczane z serem feta (ziemniaczane dukaciki)
    Nazwaliśmy te placuszki dukacikami. Są bardzo miękkie i delikatne w środku, lekkie, mimo tego, iż smażone – polecam smażyć na oliwie.
    Składniki:
    700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    250 g sera typu feta
    1 jajko
    łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz czarny
    mąka do panierowania
    oliwa do smażenia
    Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i zmielić. Wymieszać z serem, jajkiem i przyprawami.
    Z ciasta formować małe krążki (u mnie o średnicy 4-5 cm) i obtaczać je w mące. Smażyć z obu stron na złoto.

    a.cirin@wp.pl

  6. Oczka bawole
    -75 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    -30 dkg mięsa wieprzowego
    – 20 dkg mięsa drobiowego
    – 2 jaja
    – 5 dkg bułki tartej
    – natka pietruszki
    – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenie
    Mięso połączyć ze sobą, jajkami, bułką tartą 1/3 szklanki wody. Ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, sól, mąkę wyrobić sprawnie ciasto. Z mięsa uformować wałek o średnicy 5 cm. masę ziemniaczaną rozwałkować na długość mięsa. Ułożyć na niej masę mięsa i zwinąć rulon zlepiając brzegi. Kroić plastry o 1cm grubości. Obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podać z sosem pieczarkowym.

  7. Zapiekanka z kiełbasą i cebulą (Winiary Pomysł na…)
    – 100 ml kwaśnej śmietany 12%
    – 200 ml wody
    – 600 gr obranych ziemniaków
    – 250 gr kiełbasy
    – 1 cebula
    – 50 gr żółtego sera
    – olej do smażenia
    Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę obrać pokroić w półplasterki. Zeszklić wszystko na oleju. Obrane surowe ziemniaki pokroić w cienkie plasterki grubości 3 – 4 mm. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. W naczyniu na przemian układać warstwami: ziemniaki, cebula, kiełbasa. Druga warstwa w tej samej kolejności. Zawartość torebki wymieszać z 200 ml wody i 100 ml kwaśnej śmietany. Zalać ułożone w naczyniu ziemniaki, cebulę i kiełbasę. Po wierzchu posypać startym żółtym serem nie przykrywać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 min. w 180 stopni lub 160 stopni z termoobiegiem.

  8. Ziemniaki w mojej kuchni przewijają się stale a ja bardzo lubię z nimi eksperymentować. Lubię podawać ziemniaki w różnych formach na tysiąc różnych sposobów jakie tylko nasunie mi moja wyobraźnia. Jakiś czas temu wpadłam na pomysł wykorzystania puree z ziemniaków, ale nie jest to takie zwyczajne puree 😉 Przygotowałam na obiad "MARKIZY PUREE Z RÓŻĄ ŁOSOSIA, PRZEKŁADANE SZPINAKIEM, W SOSIE CURRY". Jest to pyszne danie, łatwe w przygotowaniu, smaczne i bardzo kuszące. Markizy purre z zewnątrz są chrupiące a od środka miękkie i delikatne z wyczuwalną nutą imbiru. Idealnie łączą się ze szpinakiem oraz łososiem 🙂 Zapraszam na przepis:

    składniki:
    -8 średniej wielkości ziemniaków
    -450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    -100g łososia atlantyckiego wędzonego
    -150g śmietany 18%
    -100g masła
    -1 limonka
    -1 duża łyżka imbiru mielonego
    -3 duże liście laurowe
    -7 kulek ziela angielskiego
    -1 duża łyżka czosnku mielonego
    -sól
    -szczypta kminu rzymskiego
    -szczypta czarnego pieprzu
    -1 kopiasta łyżka curry
    -bułka tarta do panierowania
    -olej do smażenia

    sposób przygotowania:
    1.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy na osolonej wodzie do miękkości z dodatkiem liści laurowych, kminu rzymskiego oraz ziela angielskiego.

    2.Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę imbiru mielonego i ugniatamy na puree. Odstawiamy do ostygnięcia.

    3.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy szpinak i dusimy do momentu aż zrobi nam się zielona papka. Dodajemy łyżkę czosnku mielonego i mieszamy. Dusimy tak długo aż szpinak będzie już gotowy.

    4.Plastry łososia rozdzielamy na kawałki i każdy delikatnie posypujemy pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki.

    5.Kiedy puree przestygło, nabieramy je dłonią (porcję wielkości średniego jabłka) i formujemy placek o grubości 1,5cm. Następnie obtaczamy cały placek w bułce tartej. Odkładamy na bok.

    6.Na patelni wylewamy odrobinę oleju i na średnim ogniu smażymy uformowane placki z puree z obu stron do momentu zrumienienia.

    7.Przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z dodatkiem curry oraz soku z limonki i odrobiną soli.

    8.Składanie markiz: na talerz wykładamy 1 placek, na niego kawałki łososia, następnie szpinak, nakładamy drugi placek, ponownie warstwę szpinaku a na wierzchu formujemy różę z łososia. Całość uwieczniamy sosem z curry.

    Markizy podajemy na ciepło – łosoś jest bardziej soczysty i aromatyczny od marynaty a markizy są bardziej chrupiące. Smacznego 🙂

    Agata Waksmundzka
    modliszka201@wp.pl

  9. Uwielbiam ziemniaki, jemy je bardzo często i uwielbiam wszelakiego rodzaju ziemniaczane zapiekanki, dlatego na nadchodzące jesienne, ponure, smutne dni proponuję pyszne, bardzo sycące francuskie tartiflette:
    Potrzebujemy:
    – 1 kg ziemniaków
    – 200 g wędzonego boczku
    – 2 cebule (najlepiej biała i czerwona)
    – 100 ml białego wytrawnego wina
    – 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
    – odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    – 500 g sera reblochon lub innego miękkiego sera

    Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy w dość grube plastry. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebule. Chwilkę razem smażymy i dolewamy wino. Całość dusimy około 2 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, na ziemniakach układamy połowę pokrojonego w grube plasterki sera i połowę masy z boczkiem, cebulą i śmietaną. Następnie ponownie warstwa ziemniaków, pokrojony ser i masa z boczkiem, cebulą i śmietaną. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 30 minut. Podajemy ciepłą, najlepiej z sałatą z sosem winegret.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  10. Na Święto Ziemniaka polecam gnocchi z pieczoną dynią, masłem, szałwią i parmezanem:
    Gnocchi:
    – 1 kg dyni
    – 1 kg ziemniaków
    – 2 jajka
    – około 2 szklanek mąki
    – sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
    – parmezan, grana padano lub inny twardy ser do posypania

    Dynię pokroić na kawałki, usunąć pestki i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na około 1 h. Upieczone kawałki dyni obrać ze skóry, zmiksować miąższ. Ugotowane, gorące ziemniaki przetrzeć przez praskę, wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać przecier z dyni, jajka, około 1 1/2 – 2 szklanek mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Całość szybko wyrobić. W razie potrzeby dosypać mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde. Ciasto podzielić na kawałki i na podsypanej mąką stolnicy uformować wałki, które pokroić ukośnie jak na kopytka. Każde kopytko spłaszczyć odwróconym widelcem, żeby uzyskać charakterystyczny kształt gnocchi. Gotować około 2 – 3 minut w sporej ilości osolonej wody. Wyjąć łyżką cedzakową, polać stopionym masłem z dodatkiem listków świeżej szałwi i posypać tartym parmezanem, grana padano lub innym twardym serem.
    Pycha:)
    Laura
    a763@gazeta.pl

Dodaj komentarz