MURZYNEK NA DOMOWYM MAJONEZIE

Murzynek na majonezie

Przedstawiam Wam murzynek na majonezie. Tym przepisem jeszcze raz będę próbowała Was namawiać na samodzielne wykonanie majonezu – dobrego, domowego, takiego bez konserwantów i zbędnych dodatków, który jest pyszny i zdrowy. Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka.

To pomysł na ekspresowe ciasto – razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut – potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.

MAJONEZ:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  1. Mocno schłodzić końcówkę blendera-najlepiej wstawić ją do zamrażarki na kilka minut. Jeśli majonez będzie wykorzystany np. do sałatki – skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. W tym przypadku nie ma takiej konieczności.
  2. Wszystkie składniki umieścić w wysokim kubku.
  3. Mocno schłodzoną końcówką blendera zmiksować składniki i gotowe.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • majonez (lub szklanka kupnego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  1. Przygotować formę do pieczenia – wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  2. Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao oraz dodać pozostałe suche składniki. Dodać majonez oraz wodę i dokładnie wymieszać robotem.
  3. Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  4. Piec 30-35 minut.

Komentarze:

  1. Bee Sweet pisze:

    Juz kiedys myslalam o zrobieniu tego ciasta, ale ten majonez jakos odstraszal. Na Twoim zdjeciu ciasto wyglada tak smacznie , ze chyba jednak sie przekonam!

Dodaj komentarz