Przedstawiam Wam murzynek na majonezie. Tym przepisem jeszcze raz będę próbowała Was namawiać na samodzielne wykonanie majonezu – dobrego, domowego, takiego bez konserwantów i zbędnych dodatków, który jest pyszny i zdrowy. Dzisiaj domowy majonez wykorzystałam do przygotowania takiego oto murzynka.
To pomysł na ekspresowe ciasto – razem z przygotowaniem majonezu zajmie Wam nie więcej niż 15 minut – potem tylko piekarnik i ciasto gotowe.
MAJONEZ:
- 1 jajko
- 1 szklanka oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- Mocno schłodzić końcówkę blendera-najlepiej wstawić ją do zamrażarki na kilka minut. Jeśli majonez będzie wykorzystany np. do sałatki – skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. W tym przypadku nie ma takiej konieczności.
- Wszystkie składniki umieścić w wysokim kubku.
- Mocno schłodzoną końcówką blendera zmiksować składniki i gotowe.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- majonez (lub szklanka kupnego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka wody
- Przygotować formę do pieczenia – wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao oraz dodać pozostałe suche składniki. Dodać majonez oraz wodę i dokładnie wymieszać robotem.
- Ciasto wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piec 30-35 minut.
1 komentarz
Juz kiedys myslalam o zrobieniu tego ciasta, ale ten majonez jakos odstraszal. Na Twoim zdjeciu ciasto wyglada tak smacznie , ze chyba jednak sie przekonam!