SAŁATKA Z ŁOSOSIA

Sałatka z łososia

Świetna sałatka z łososia – marynowany i obgotowany w zalewie octowej łosoś, cebula, ogórki konserwowe i majonez.

Łososia lubię w każdej postaci, może być smażony, wędzony, ugotowany na parze. Może być dodatkiem lub głównym daniem. Kawałek obsmażony na oleju już mnie zadowoli. Więc jeśli gdzieś spotkam pomysł na ciekawe wykorzystanie tej ryby, po prostu zapisuję go i prędzej czy później przygotowuję danie. Ten znaleziony w sieci jakiś czas temu, trochę czekał, teraz żałuję, że tak długo.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1/2 kg świeżego łososia (filet bez skóry)
  • 1,5 l wody
  • 150 ml octu
  • 5 dkg soli
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  1. Zagotować wodę z solą, octem, liśćmi laurowymi i pieprzem, następnie do gotującej wody wkładać porcjami pokrojone w niezbyt duże kawałki filety łososia.
  2. Gotować 3-5 minut uważając, żeby ryba się nie rozpadła.
  3. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie dokładnie odsączyć z wody, po czym rybę odstawić do wystudzenia.

SAŁATKA Z ŁOSOSIA – SKŁADNIKI:

  1. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, ogórki posiekać lub tak jak cebulę, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć razem do miski, następnie dodać majonez i wymieszać.
  2. Na koniec dodać kawałki łososia, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Sałatka z łososia i ogórków konserwowych
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz