SAŁATKA Z ŁOSOSIA

Sałatka z łososia

Świetna sałatka z łososia – marynowany i obgotowany w zalewie octowej łosoś, cebula, ogórki konserwowe i majonez.

Łososia lubię w każdej postaci. Może być smażony, wędzony, ugotowany na parze. Może być dodatkiem lub głównym daniem. Kawałek obsmażony na oleju już mnie zadowoli. Więc jeśli gdzieś spotkam pomysł na ciekawe wykorzystanie tej ryby, po prostu zapisuję go i prędzej czy później przygotowuję danie. Ten znaleziony w sieci jakiś czas temu, trochę czekał… szkoda, że tak długo.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1/2 kg świeżego łososia (filet bez skóry)
  • 1,5 l wody
  • 150 ml octu
  • 5 dkg soli
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  1. Zagotować wodę z solą, octem, liśćmi laurowymi i pieprzem.
  2. Do gotującej wody wkładać porcjami pokrojone w niezbyt duże kawałki filety łososia.
  3. Gotować 3-5 minut uważając, żeby ryba się nie rozpadła.
  4. Wyjąć łyżką cedzakową i dokładnie odsączyć z wody. Rybę odstawić do wystudzenia.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  1. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Ogórki drobniutko posiekać.
  2. Do miski przełożyć cebulę, ogórki, koperek, dodać majonez i wymieszać.
  3. Na koniec dodać kawałki łososia, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Sałatka z łososia

Sałatka z łososia

Dodaj komentarz