SCHAB W 10 MINUT

Schab w 10 minut

To kolejny pomysł na domową wędlinę od Joli. Po szynce z pończochy, która okazała się hitem tej jesieni (mój brat, który jest bardzo oszczędny w pochwałach, uznał ją za rewelacyjną) przyszła kolej na schab w 10 minut. To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest – mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate.

Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa.

Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • schab (w przepisie jest 1,5 kg mój kawałek był nieco mniejszy)
  1. Wszystkie składniki zalewy należy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć kuchenkę.
  2. Od momentu zagotowania odmierzyć 5 minut, wyłączyć i odstawić do wystudzenia (mięsa nie wyjmujemy z wywaru)*.
  3. Po 6 godzinach garnek postawić na kuchence i analogicznie do poprzedniego dnia gotować 5 minut od momentu kiedy wywar zacznie wrzeć.
  4. Kuchenkę wyłączyć i znowu odstawić do wystudzenia. Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.
  5. Po tym czasie wyjąć z zalewy, wytrzeć nadmiar wody ręcznikiem papierowym i serwować na kanapkę.

* po przestudzeniu garnek z zalewą i mięsem schować do lodówki

Komentarze:

  1. wedelka pisze:

    Mam go na swojej liście do zrobienia już od dawna. Chyba pora w końcu się za niego zabrać 🙂

  2. zuzayana pisze:

    a ja dopiero wrzuciłam na listę do zrobienia, super apetyczny!

  3. krysiak pisze:

    Czyz to mieso po tak naprawde 10 minutach gotowania nie bedzie surowe? Krysia

    1. Laura pisze:

      Naprawdę nie jest surowe

Dodaj komentarz