PASTA Z FASOLI Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM

Pasta z fasoli z czosnkiem i rozmarynem

Taka prosta pasta z fasoli może Was zadziwić smakiem. Podpatrzony u Nigelli pomysł na pastę z białej fasoli – dość zmodyfikowany – tutaj znajdziecie oryginał. Kromeczka domowego chleba i taka aromatyczna pasta – duet znakomity.

Pastę można przygotować z gotowej – puszkowej fasolki, ale jeśli macie odrobinę czasu warto ugotować ją samemu. Jeśli potrzebujecie recepty na niewzdymająca fasolkę – tutaj znajdziecie kilka cennych porad dotyczących gotowania.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (można dać też taką puszkową)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  1. W moździerzu utrzeć czosnek i rozmaryn ze szczyptą soli.
  2. Na niewielkiej patelni lub w rondelku rozgrzać oliwę, dodać pastę czosnkowo-rozmarynową i smażyć kilka minut na wolnym ogniu uważając aby się nie przypaliło. Pasta powinna się zeszklić.
  3. Fasolę zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem.
  4. Dodać całą zawartość z patelni, wymieszać i doprawić.

Komentarze:

  1. Beata F pisze:

    Pasta z fasoli to jest to! Ostatnio się takimi pastami zajadam 🙂

Dodaj komentarz