GĘŚ PIECZONA Z NADZIENIEM

Gęś pieczona

Gęś pieczona z nadzieniem z podrobów. Świąteczna gąska – idealna na rodzinne spotkanie… Idealny obiad na świąteczny stół lub imprezę rodzinną.

SKŁADNIKI:

  • gęś cała z podrobami
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • sól, pieprz
  1. Gęś opłukać, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym. Odciąć skrzydła.
  2. Skrzydła, włoszczyznę oraz podroby bez wątróbki zalać wodą. Osolić, popieprzyć i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec dodać wątróbkę aby ją sparzyć.
  3. Bulion można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy.

DO NATARCIA:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • łyżka świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • łyżka świeżego majeranku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  1. Czosnek, tymianek i majeranek utrzeć z solą w moździerzu.
  2. Tuszkę natrzeć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

NADZIENIE:

  • mięso i podroby
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • jedna duża bułka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso, podroby oraz cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Ja do mielenia dodaję również część warzyw które gotowały się z mięsem: kawałek selera, por oraz jedną marchewkę. Dzięki dodatkowi warzyw farsz jest lżejszy.
  2. Natkę drobno pokroić. Bułkę pokroić w kostkę i zalać bulionem. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  3. Nadziać gęś. Zeszyć lub pospinać wykałaczkami.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 2,5 godziny.

Taka gęś pieczona idealnie będzie smakować z kaszą gryczaną lub jęczmienną czy pieczonymi ziemniaczkami.

Komentarze:

  1. Karmel-itka. pisze:

    Lauro, cudowna gęsina.

  2. Anonimowy pisze:

    Gęś mojego dzieciństwa (a było to dość dawno temu).Tak właśnie przyrządzał ją mój tato.Dziękuję

Dodaj komentarz