JAJKA W SOSIE Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI

Jajka w sosie majonezowym

Wszystkim życzę wspaniałego Sylwestra niezależnie od tego gdzie, z kim i w jakich okolicznościach będą go spędzać.
Życzę Wam też cudownych chwil przez cały 2014 rok. Na spotkanie sylwestrowe, a także każdą inną imprezę polecam Wam serdecznie takie jajka w sosie majonezowym z dodatkiem marynowanych warzyw. Są przepyszne i można je podać jako alternatywę do tradycyjnych jajek w majonezie czy jajek w sosie tatarskim. Proporcjami warzyw marynowanych możecie dowolnie się pobawić, dodając więcej lub mniej, a nawet rezygnując z tych za którymi nie przepadacie.

SKŁADNIKI NA JAJKA W SOSIE:

  • 12 jajek
  • 1,5 szklanka majonezu
  • 1,5 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18%
  • 1-2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę oliwek (czarnych, zielonych lub mix)
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek konserwowych
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i pokroić na połówki, następnie ułożyć w dużej misce lub głębokim półmisku.
  2. Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą, na koniec dodać wszystkie warzywa z marynat oraz koperek i szczypiorek.
  3. Sos doprawić solą i pieprzem, wlać do ułożonych jajek, następnie wstawić do lodówki, aby całość się schłodziła.

Serdecznie zapraszam Was na mój facebookowy profil.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz