Kluski z makiem

KLUSKI Z MAKIEM

Trochę spóźniony przepis, ale co tam – kluski z makiem są przepyszne i z pewnością możecie takie danie zaserwować również w innym terminie.Kluski nie każdego roku goszczą na naszym stole wigilijnym. W tym roku zostało rodzinną naradą postanowione, że zamiast kutii, będzie podany własnie makaron. Wyszedł znakomity – domowy makaron i przepyszna masa makowa z olbrzymią ilością bakalii. Tym razem udało mi się zakupić suchy mak mielony, dzięki któremu zaoszczędziłam sporo pracy i niepotrzebnego bałaganu – parzenie i mielenie maku nigdy nie należało do moich ulubionych czynności. Ten produkt uważam za odkrycie tego roku.

SKŁADNIKI NA MAKARON:

  • 20 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • łyżka oleju (do gotowania)
  • sól
  1. Do mąki wbić jajka, jeśli będzie potrzeba dodać wodę i zagnieść ciasto.
  2. Po wyrobieniu rozwałkować cienko, lekko przesuszyć. Pokroić na kwadraty o boku ok. 1,5 centymetra, znów przesuszyć.
  3. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

SKŁADNIKI NA MAK:

  • 20 dkg suchego mielonego maku
  • 1 szklanka mleka
  • 4-5 łyżek miodu (lub więcej do smaku)
  • 1-2 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, migdały i orzechy laskowe)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  1. W rondelku stopić masło, dodać miód, mak i zalać wszystko mlekiem. Dusić kilka minut do połączenia się smaków ciągle mieszając.
  2. Dodać bakalie, dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec dodać śmietanę i ugotowany makaron.
  4. Jeśli uznacie, że wszystko jest za suche można dodać więcej mleka lub śmietanki.
  5. Podawać ciepłe.
Kluski z makiem
Kluski z makiem

Dodaj komentarz