CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

Chleb orkiszowy na zakwasie

Wydarzenia ostatnich dni mnie przerosły – mój kręgosłup się zbuntował i musiałam nieco odpuścić. Wszystko zwolniło i nabrało trochę innego wymiaru. Jest lepiej ale ograniczam się tylko do kilkunastominutowych “sesji” kuchennych, pisanie na leżąco też nie jest prostym zajęciem. Jednak nadaję z mojej kuchni…

Na razie trochę porządków z zaległymi postami. Może znajdę trochę czasu na uzupełnienie wpisów dotyczących mojej biblioteczki kulinarnej, która w ostatnich miesiącach się rozrosła a brakowało mi zawsze czasu aby coś popisać o nowych pozycjach.

Dzisiaj chleb orkiszowy na zakwasie, z dodatkiem łamanego ziarna orkiszu. Jest przepyszny, powiem idealny… Wzorowałam się na przepisie Liski na chleb razowy żytni na zakwasie.

ZACZYN:

  • 250 ml wody
  • 15 dkg łamanego orkiszu (śruty orkiszowej)
  • 10 dkg ziaren słonecznika
  • 25 g siemienia lnianego
  • 10 dkg aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 1-12 godzin wcześniej)
  1. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.

SKŁADNIKI:

  • zaczyn
  • 1 łyżka świeżych drożdży
  • 240 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • 30 dkg mąki orkiszowej typ 1400
  • 15 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka soli
  1. Drożdże wymieszać z miodem i kilkoma łyżkami wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  2. Ciasto mieszać robotem z hakiem na pierwszej prędkości 5 minut.
  3. Odstawić i ponownie wyrabiać 5 minut robotem na 2 prędkości.

Foremka silikonowa

  1. Ciasto wyłożyć do formy, powinno sięgać do 2/3 wysokości. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut.
  3. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.

Garnek żeliwny

  1. Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 30 minut.
  3. Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
  4. Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
  5. Chleb po upieczeniu studzić na kratce.

Dodaj komentarz