CIECIERZYCA PIECZONA: SOS SOJOWY I CHILLI

Ciecierzyca pieczona

Już raz przedstawiałam Wam pieczoną ciecierzycę (tutaj przepis). To świetny sposób na przygotowanie domowej pysznej i zdrowej przekąski. Dzisiaj proponuję pikantną wersję z dodatkiem sosu sojowego.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
  2. Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
  3. Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
  4. Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C ok 40 minut. Najlepiej rozłożyć na spód papier do pieczenia i całość rozłożyć na dwie blaszki.
  6. Od czasu do czasu wszystko zamieszać, aby ciecierzyca podpiekła się równomiernie.

Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Można użyć ciecierzycy z puszki? 🙂

    1. Laura pisze:

      jak najbardziej, porządnie ją odsącz i najlepiej dodatkowo osusz ręcznikiem papierowym

  2. Trzcinowisko pisze:

    Ekstra…uwielbiam cieciorkę ale takiej nie robiłam. Bardzo mi się to podoba:)

Dodaj komentarz