CURRY Z CIECIERZYCĄ

Curry z ciecierzycą

Powiem tylko tyle – to curry z ciecierzycą było pyszne. Uwielbiam ciecierzycę, uwielbiam mleko kokosowe i uwielbiam aromat mieszanki kolendry i kuminu. Tutaj wszystko w jednym miejscu.

SKŁADNIKI:
(na 2-3 porcje)

  • 2 puszki ciecierzycy lub namoczona i ugotowana samodzielnie ciecierzyca
  • duża cebula
  • 1 mniejsza lub pół dużej czerwonej papryki
  • czubata łyżeczka ziaren kolendry
  • czubata łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka płatków chilli lub świeża papryczka
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 4 goździki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól do smaku
  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Przyprawy utrzeć w moździerzu.
  2. Ciecierzycę odsączyć, ale nie wylewać zalewy (lub wody w której się gotowała).
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć ją solą i podsmażyć na lekko złoty kolor.
  4. Dodać przyprawy i paprykę, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć.
  5. Dodać ciecierzycę, wlać mleko kokosowe i dusić na wolnym ogniu 20-30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą z ciecierzycy.
  6. Można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub chlebkami pita. Ja wykorzystałam makaron z fasoli mung, który tak jak makaron sojowy ma o wiele niższy IG.
Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą

Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

Komentarze:

  1. Zofiana pisze:

    Uwielbiasz to samo co ja:)
    Obiecuję, że skorzystam z Twego przepisu.

Dodaj komentarz