KURCZAK PIECZONY W KAWIE

Kurczak pieczony w kawie

Kurczak pieczony w kawie – przepis ten od jakiegoś czasu chodził za mną. Połączenie kawy i mięsa kurczaka wydawało się kuszące i intrygujące. Efekt: męska część uznała jedynie, że “może być”,  piękniejszej części naszej rodziny kurczak bardzo przypadł do gustu. Aromat pieczonego kurczaka był zniewalający – masło w połączeniu z kawą i czosnkiem cudownie się komponuje. Jedyne co przeszkadza to lekko gorzkawy posmak “fusów”. Na pewno powrócę do tego zestawu smakowego ale kolejnym razem wykorzystam gotowe espresso.

Zainspirowałam się przepisem z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • kurczak, u mnie 5 nóg
  • 3 łyżki mielonej kawy
  • 3 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  1. Kurczaka opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Natrzeć kurczaka przygotowaną pastą i odstawić do zamarynowania. Nasz stał tylko 2 godziny – uważam, że korzystniej byłoby go zostawić w marynacie na całą noc.
  4. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Co dwadzieścia minut mięso obrócić i podlać tłuszczem.

Kurczaka podałam z ryżem i surówką z surowych buraczków.

Komentarze:

  1. galantyna.pl pisze:

    Coś nowego, ciekawe jak smakuje?

Dodaj komentarz