PIEROŻKI Z KURCZAKIEM W SOSIE SEROWYM

Pierożki z kurczakiem w sosie serowym

Dzisiaj pierwszy z przepisów, które zgłosiłam na konkurs BlogerChef. To pierożki z kurczakiem podane z sosem serowo-porowym.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1/2 kg mięsa z udźca kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (ewentualnie natka pietruszki)
  1. Mięso zmielić na maszynce (duże oczka).
  2. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
  3. Cebulę oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor, dodać czosnek i chwilę razem smażyć.
  4. Mięso wymieszać z cebulką i czosnkiem niedźwiedzim. Farsz doprawić.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna – tyle ile się wgniecie (ok. 3 szklanki)
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe.
  2. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe kółka, nakładać farsz i ulepić pierożki.
  3. Gotować w osolonym wrzątku. Ciepłe podawać z sosem

SKŁADNIKI NA SOS:

  • czubata łyżka masła
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobno pokrojonego pora
  • 1/2-1 szklaki mleka
  • 2/3 szklanki startego sera Serenada radamer lub gouda
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. W rondlu roztopić masło, dodać pora, oprószyć go solą i na wolnym ogniu zeszklić. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  2. Wlać mleko, wymieszać i gotować chwilę razem.
  3. Dodać ser, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować na wolnym kilka minut.
Pierożki z kurczakiem w sosie serowym

Pierożki z kurczakiem w sosie serowym

Komentarze:

  1. Dziękuję za wizytę:)

    Powiem szczerze, że pomimo tak wydaje się prozaicznego połączenia pierwszy raz widzę pierogi z kurczakiem.
    I ten sos serowy, bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz